Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí studenti navrhli využití bývalé textilky v Hrádku

Studenti liberecké architektury navrhli, jak využít zchátralý areál bývalé textilní továrny Benar v Hrádku nad Nisou na Liberecku, podle nich by tam mohly být třeba byty, poliklinika nebo knihovna. Nevyužitý areál jen pár desítek metrů od centra koupilo loni město za šest milionů korun, i když pro něj teprve hledá využití. Přestavba areálu určitě nebude levná a určitě to nebude hotovo v tomto volebním období, řekl při prezentaci návrhů místostarosta Hrádku Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny).

Historie továrny sahá do poloviny 19. století. V minulosti zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní ale skončila zhruba před 20 lety a dnes je areál využit jen minimálně. Radnice se podle Farského rozhodla chátrající areál o rozloze zhruba 20 hektarů koupit, aby měla kontrolu nad jeho využitím. "Řekli jsme si, že tím, že to je v centru města, tak i kdybychom to měli zbourat, tak to koupit musíme a postarat se, aby město nemělo takovýhle bolák," dodal místostarosta. Od studentů radnice čekala nezaujaté a neotřelé nápady, jak areál využít.

Studenti Technické univerzity Liberec z atelieru Radka Suchánka dnes návštěvníkům areálu představili tři studie, které ukázaly možnosti využití bývalé továrny. "Ty objekty mají často velice zajímavé architektonické kvality, nejsou to jen zašlá místa a pro nás je výzva s nimi pracovat," řekl Suchánek. Všechny studie počítají se zachováním šedesátimetrového továrního komínu a využitím některých továrních budov, byť z mnohých by zůstaly jen obvodové zdi. Řadu z nich ale bude třeba zcela zbourat, protože jsou ve velmi špatném stavu.

"Téma jsme si vybrali, protože nás zaujalo, že vlastně v centru Hrádku je tak velký prostor, který je z velké části nevyužívaný. Je to takové slepé místo Hrádku," řekla spoluautorka jedné ze studií Anna Cisariková. V Hrádku podle ní řada věcí chybí, a tak se je pokusili do areálu zakomponovat. Navrhli mimo jiné v části soustředit lékařské ordinace, které jsou dnes rozptýlené po celém městě. Podstatnou část areálu navrhují studenti využít k bydlení. V další studii nechybělo hřiště, knihovna nebo třeba kavárna. Radnice by ráda v areálu měla například i prostor pro spolkovou činnost. O využití areálu se bude podle Farského dál diskutovat.

Autoři

Štítky Hrádek nad Nisou, továrna, Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí studenti navrhli využití bývalé textilky v Hrádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.