Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Jizeře v Malé Skále dnes vodáci zahájili novou sezonu

Na Jizeře v Malé Skále na Jablonecku zahájili dnes vodáci novou sezonu. Na řeku vyrazila zhruba desítka lodí. Vody je dost, podmínky jsou dobré. Sněhu ale na horách moc není, takže vodáci nečekají žádnou povodeň ani si moc neužijí divokou vodu na horním toku Jizery či Kamenice. Novinářům to při zahájení vodácké sezony řekl Martin Bauer, spolumajitel společnosti Sundisk, která provozuje síť půjčoven lodí a koloběžek a dalších služeb podél Jizery a Nisy.

Zahájení vodácké sezony dnes Žlutou plovárnu v Malé Skále přilákalo stovky lidí, hlavně rodin s dětmi, pro něž byl připravený program s hudbou i řadou soutěží. Přestože oficiálně se Jizera vodákům otevřela až ve 14:00, už po poledni vyrazily na řeku první lodě. Svůj nový člun přijeli dnes na Jizeru pokřtít i manželé Jana a Jindřich Tesařovi z Nymburka s osmiletou Eliškou. "Loni jsme jezdili každý víkend po celé republice od jara do podzimu. Necvakli jsme se ani jednou, tyhle lodě jsou prakticky necvaknutelný, to už musí být člověk jó neschopný aby ji převrátil," poznamenala Jana, která je kapitánem lodi.

V Malé Skále dnes mnozí vodáci využili možnosti loď si půjčit. Sundisk provozuje celou síť základen podél Jizery a v okolí a také na Nise. "Letos úplně nově přibude základna v Líšném po cyklostezce Greenway Jizera asi dva kilometry proti proudu od Malé Skály, kde ve spolupráci s obcí Líšný rozšíříme služby," řekl Bauer. Loni firma koupila zdevastovanou chatu Kopanina a začala ji opravovat. "Letos tam dokončíme restauraci a máme tam zázemí pro koloběžky," doplnil Bauer. Úpravami prochází před letní sezonou i lanové centrum v Malé Skále, rozšiřuje se kemp v Dolánkách.

Základnu má Sundisk také na Kristýně v Hrádku nad Nisou. "Máme tam podobné služby jako na Jizeře, půjčovny lodí, koloběžek, in-line bruslí i ubytování," popsal Bauer. Poloha v trojzemí umožňuje vyrazit lodí po Nise přes Polsko a Německo a pak přesednout na koloběžku a vrátit se proti proudu na Kristýnu. Stále oblíbenější jsou podle Bauera také paddleboardy, což jsou prkna podobná surfovým, pádluje se na nich ve stoje. I ty Sundisk půjčuje. "Hodně se tenhle sport rozmáhá jak na moři, tak na řekách, je to vhodné pro ženy, protože údajně nejlépe formuje postavu," dodal Bauer.

Autoři | Foto Žlutá plovárna

Štítky Jizera, Malá Skála, Martin Bauer, Lužická Nisa, okres Jablonec nad Nisou, Líšný, Německo, Polsko, Nymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jizeře v Malé Skále dnes vodáci zahájili novou sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.