Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Prohlídková trasa Liberce letos zavede turisty na Perštýn

Letošní prohlídková trasa s průvodcem zavede turisty v Liberci do čtvrti Perštýn. Zaměřená bude na architekturu, průmyslovou historii města a rodinu Liebiegů. Za turisticky nejzajímavější objekt na trase považuje město neorománský kostel sv. Vincence z Pauli. První prohlídka bude 5. května.

Na komentovanou prohlídkovou trasu láká Liberec třetím rokem. Okruh je pokaždé jiný. Letošní zavede zájemce nejprve do takzvaného Liebiegova městečka. Postavené bylo ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století pro zaměstnance textilní továrny, která byla jedním z největších výrobců látek v celé tehdejší rakouské monarchii.

Kostel sv. Vincence z Pauli je nedaleko Liebiegova městečka. Kulturní památku postavil v letech 1884 až 1887 stavitel Schloz podle návrhů vídeňských architektů Jordana a Schmalzhofera. Sakrální památce se přezdívá červená, díky kombinaci režných cihel a kamene.

Prohlídková trasa vede i kolem nejstaršího krematoria v zemi, které bylo slavnostně otevřeno téměř před sto lety. Průvodci se zmíní i o mladších stavbách spojených s průmyslem. "Nezapomene se ani na liberecké mrakodrapy, tedy budovu Libereckého kraje a budovu úřadu práce," uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Prohlídky se budou konat každý čtvrtek od května do září a dopředu se ně musí zájemci objednat v Městském informačním centru. Dospělí za komentovanou prohlídku zaplatí 50 korun, děti, studenti a senioři polovinu.

Liberec má od loňska v nabídce i jeden bezplatný okruh. Je zaměřen na rodinu Liebiegů, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář. Tato prohlídková trasa má 17 zastavení a zatím je bez služeb průvodce. Trasa návštěvníky zavede například k vilám rodiny či na Libereckou výšinu. Objekty a místa jsou označena očíslovanými skleněnými tabulkami nebo stojany, z nichž se lidé dozvědí základní informace ve čtyřech jazycích. Držitelé chytrých telefonů mohou využít QR kódy.

Autoři

Štítky Liberec, průvodce, rodina, Úřad práce České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prohlídková trasa Liberce letos zavede turisty na Perštýn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.