Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Holubice míru na Šaldově náměstí se po letech opět rozsvítila

Jedna z ikon Šaldova náměstí v Liberci, plastika Holubice míru od Karla Janouška, se dočkala další rekonstrukce. I s nápisem Mír národům celého světa byla zrekonstruována a 20. května 2013 instalována na historický dům na náměstí. Nejenže plastika i po třech letech září novotou, teď také začala zářit neonovým osvětlením.

Oproti původní holubici je ta zrekonstruovaná vybavena moderní neonovou elektroinstalací,“ upřesňuje Jana Kodymová, tisková mluvčí magistrátu a dodává: „Plastika je napojena na systém veřejného osvětlení, a tak se rozsvěcí s pouličními lampami v podvečerních hodinách.“

Holubice je jedinou památkou svého druhu v Liberci. Pochází z doby normalizace a jelikož se na ni podepsal od 70. let zub času, vynořily se v roce 2012 návrhy na její odstranění. V anketě, kterou město na svém webu zveřejnilo, hlasovalo 1580 lidí a 85 procent z nich se vyslovilo pro zachování plastiky. Důvodem pro ponechání plastiky byl podle respondentů fakt, že sice vznikla v éře socialismu, avšak její poselství není spjato s ideologií, ale je nadčasové.

Město tehdy nechalo Holubici zrestaurovat a části, které chyběly, byly nově vytvořeny. Její současná podoba vznikala pod dohledem památkářů z libereckého Národního památkového ústavu. Instalována byla na dům na Šladově náměstí byla v květnu 2013, moderního neonového osvětlení se dočkala až nyní. Neónová Holubice je teď vpodvečer rozsvěcená spolu s pouličními světly. Za rekonstrukci zaplatilo město Liberec 72 tisíc korun.

Foto TV RTM

Štítky plastika, Liberec, Karel Janoušek, Národní památkový ústav, historický dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holubice míru na Šaldově náměstí se po letech opět rozsvítila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.