Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Křesťanští uprchlíci z Iráku nakonec do Liberce nezamíří

Skupinka křesťanských uprchlíků z Iráku do Liberce v nejbližší době nedorazí. Program, který měl sloužit k přesidlování uprchlíků do Česka, nebude pokračovat. Dohodla se na tom dnes vláda, které vadí, že více než dvě desítky Iráčanů z Česka odešly do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti. V rámci projektu na přesídlení iráckých křesťanů organizovaného Nadačním fondem Generace 21 přiletělo do České republiky 89 uprchlíků.

"Vláda na můj návrh bez náhrady zrušila projekt NFG21 na přesídlení 153 Iráčanů do ČR. Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel," napsal na svém twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nadační fond přitom plánoval přesídlit z Iráku do Česka celkem 153 lidí, z nichž 130 jsou vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Podle mluvčího nadačního fondu Martina Frýdla mělo do Liberce dorazit zhruba 30 uprchlíků. Po nezbytných krocích měli najít azyl hned na několika místech. Bydlení jim nabídlo město Liberec, ale také Církev bratrská, Římskokatolická farnost Ruprechtice a případně Oblastní charita Liberec. Po dnešním rozhodnutí vlády je vše ale jinak. „Dnes vláda příjezd dalších uprchlíků zastavila. Do Liberce proto nikdo z nich nezamíří,“ uzavřel Frýdl.

Podle něho mělo jít o příslušníky křesťanské menšiny – rodiny i jednotlivce, vystavené represím takzvaného Islámského státu a přebývající v táboře v Erbílu na severu Iráku.

Štítky uprchlík, Liberec, Česko, Irák, projekt, vláda, Nadační fond Generace 21, Německo, Milan Chovanec, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křesťanští uprchlíci z Iráku nakonec do Liberce nezamíří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.