Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Situaci kolem Turówa je nutné řešit rychle, říká po prvním jednání expertní skupiny ministr Brabec

Plánované rozšíření povrchového dolu v Turówě u česko-polských hranic bylo ve středu opět hlavním tématem na Ministerstvu životního prostředí, kde proběhlo první jednání expertní skupiny. Ta vznikla na popud ministra životního prostředí Richarda Brabce a polského ministra životního prostředí Jana Szyska. Výsledkem by mělo být řešení, které by zmírnilo dopad rozšíření dolu na životní prostředí.

Slovo Turów je v posledních měsících čím dál častěji skloňováno nejen v obcích na Frýdlantsku. Polský hnědouhelný důl zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku.

Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy připravilo o zdroje pitné vody. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun.

„Situaci je nutné řešit velmi rychle, protože zásobování vodou obyvatel frýdlantského výběžku, Chrastavy a Hrádku na Nisou je problém, který může tuto oblast postihnout ve výhledu řádu měsíců či několika málo roků, a to nemůžeme dopustit. Klíčové je, že jsme na schůzce obdrželi velké množství informací a dat, zejména hydrologická data z minulých období, která jsme po polské straně požadovali,“ shrnul ministr životního prostředí Richard Brabec.

Polská strana je podle ministra ochotna projednat případná technická opatření, která zamezí negativní vliv dolu Turów na české území, a to na základě analýzy výsledků vzájemně předaných dat. „To znamená, že nás v současné chvíli čeká především prostudování získaných materiálů. Podle nich vyhodnotíme, zda už v tuto chvíli máme dostatek dat pro vlastní studie a návrh případných technických doporučení. Další jednání expertní skupiny bylo naplánováno na druhou polovinu měsíce června 2016 v Polsku,“ uzavřel ministr.

Foto Wikipedia

Štítky Richard Brabec, Důl Turów, ministr životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Frýdlantsko, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Žitava, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situaci kolem Turówa je nutné řešit rychle, říká po prvním jednání expertní skupiny ministr Brabec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.