Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Část radnice v Jablonci je pod lešením, zastavily se i hodiny

V Jablonci nad Nisou začaly přípravy na opravu fasády západní části budovy radnice a věže, která je její dominantou. Obnova bude stát zhruba deset milionů korun. Radnice je už částečně zakrytá lešením.

"V současné době je obestavěna lešením celá západní fasáda a dostavuje se lešení na věži," uvedla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Kvůli opravě ciferníku se zastavily i hodiny na věži. Několik měsíců budou ukazovat půl šestou. "Jednak se bude pracovat na číselníku a jednak tím předejdeme případnému zničení hodin," uvedl Petr Mikulášek z městského oddělení investiční výstavby, který má stavbu na starosti.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněná budova postupně prochází obnovou, za posledních pět let do ní město investovalo přes 35 milionů korun. Oprava části fasády a věže vysoké 51 metrů by měla začít v květnu. Ještě před tím se musí udělat důkladný průzkum fasády. "Aby bylo definitivně jasné, jaké technologické postupy se použijí. Dosud se odebíraly pouze vzorky z přístupných míst, na jejichž základě se stanovil předběžný postup pro potřeby projektu," uvedla Hozová.

Obnova potrvá do podzimu. Na západní části budovy bude nejen nová fasáda, ale opravené nebo vyměněné budou všechny klempířské prvky. Na věži se budou také repasovat okna. Obnovou jich projde 48, z toho 15 nahradí repliky. V západním křídle dělníci vymění 14 atypických, takzvaných amerických, oken, které kvůli jejich havarijnímu stavu nelze ani otevírat. Okna na budově jablonecké radnice se opravují postupně už několik let, dosud se podařilo repasovat 307 z 511 oken.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, lešení, radnice, fasáda, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část radnice v Jablonci je pod lešením, zastavily se i hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.