Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Inspekce nařídila stáhnout z regálů kaši Nestlé. Obsahuje vysoké množství nebezpečného atropinu

Drogerie DM musí z regálů stáhnout mléčnou kaši Nestlé. Nařídila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která při laboratorním testu odhalila 7,9 mikrogramu atropinu na kilogram v jednom z balení. To je více než osmkrát, kolik je stanovaný limit. Atropin je přitom známý negativním vlivem na lidské zdraví.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila řetězci stáhnout z oběhu celé tržní sítě Nestlé nemléčnou kaši osmizrnnou s datem trvanlivosti do dubna příštího roku, výrobní šarže je L53030291.

„Potravina byla vyhodnocena jako nebezpečná a inspekce nařídila její stažení z tržní sítě. Atropin je tropanový alkaloid se známými negativními účinky na lidské zdraví,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Atropin u intoxikovaného vyvolává velké vzrušení a přechodné psychické změny. Mimo to atropin jako vyvolává útlum sucho v ústech, relaxaci hladkého svalstva, zrychlení srdeční činnosti, roztažení zorniček, zvyšuje se nitrooční tlak, nepřímým účinkem atropinu je i zvýšení tělesné teploty. V menších dávkách zvyšuje atropin touhu po pohybu, zvyšuje sklon k mluvení, k nemotivovanému smíchu či pláči, působí zrakové, sluchové i čichové halucinace jako třeba létání, jízda, otáčení.

Intoxikace dávkou nad 50 miligramů atropinu končí u dospělého většinou kómatem a respirační paralýzou. Občas se však vyskytují jedinci mnohem citlivější, u nichž se kritické stavy objevují již po 1 mg atropinu. Smrtelná dávka atropinu u dítěte se pohybuje kolem 10 miligramů, u dospělého kolem 100 miligramů, je tedy v nadměrné dávce silně jedovatý.

Foto SZPI

Štítky Nestlé, Státní potravinářská inspekce, regál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce nařídila stáhnout z regálů kaši Nestlé. Obsahuje vysoké množství nebezpečného atropinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.