Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Turisté na zámku ve Frýdlantu marně hledali Jantarovou komnatu

Návštěvníci hradu a zámku ve Frýdlantu dnes mohli nahlédnout do míst, kde hledači pokladů pátrali po ztracené Jantarové komnatě. Žádný poklad ale nenašli, ve studeném a vlhkém sklepení viděli jen několik prázdných beden. Hledači pokladů po komnatě neúspěšně pátrají od roku 1945, a to například v Krušných horách, na Šumavě či v Rakousku. V Libereckém kraji se po ní pátralo i na zámcích Sychrov či Lemberk.

"Frýdlant je sám o sobě jedna velká senzace, záhada, jedno velké tajemno, ale Jantarová komnata tady na 99 procent není," uvedla kastelánka zámku Jana Pavlíková.

Komnatu s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru v roce 1716 daroval ruskému caru Petru I. pruský panovník Bedřich Vilém. V roce 1941 ji Němci u Petrohradu demontovali a až do jara 1945 byla uložena v Königsbergu, dnešním Kaliningradu.

Dva němečtí hledači se domnívají, že komnata je ukrytá na frýdlantském zámku. Odvolávají se na tvrzení někdejší kuchařky, která na konci války údajně viděla z kuchyně, jak vojenská kolona přivezla bedny se šperky, zlatem a obrazy a jak vojáci náklad ukryli ve sklepení. Kdo se ale dnes podíval z okna kuchyně, viděl jen část nádvoří, na vstup do sklepa nedohlédl. "Možná byla někde jinde a bála se to přiznat," zapochybovala dnes jedna z návštěvnic, seniorka Marie z Frýdlantu.

Kastelánka proto návštěvníky vzala i do sklepení, které se v zámecké části nachází jen pod kastelánským křídlem. Němci se domnívají, že poklad je ukrytý za jednou zdí tvarovou do zaoblené špice. "To není možné. Za zdí je malá zahrádka, a pak už jen hluboký příkop," uvedla kastelánka. Hledači pokladů jí ale nevěřili. Argumentovali tím, že v brožuře z počátku 19. století se píše o kuchyni, pod níž je sklep se čtyřmi místnostmi. Podle kastelánky ale spojili dohromady dvě různé kuchyně. V 19. století byla kuchyně se sklepy ještě na hradě. Hradní páni prý v tomto sklepení uchovávali kromě jídla a pití i cennosti, včetně stříbra. I tyto sklepy jsou ale dnes jen prázdné. "Bylo to zajímavé. Úplně něco jiného než normální prohlídky. Nevěřím ale, že Jantarová komnata je tady," uvedl účastník prohlídky Zdeněk Šimek z Chrastavy.

Kastelánka nezpochybňuje, že se na konci války na zámek vozily bedny. Slova o pokladu si ale kuchařka zřejmě špatně vyložila. Podle kastelánky nešlo o poklad materiální, ale duchovní. Na zámek se přivážely bedny s knihami z berlínské knihovny. Po roce 1945 byly vráceny zpět. Jantarovou komnatu, respektive její kopii, lze vidět od roku 2003 v Petrohradu. Podle kastelánky je ale možná na hradě ukrytý jiný poklad. Podle pověsti ho tam měl schovat Albrecht z Valdštejna. Podle jiné legendy na svůj majetek chodí dohlížet černá paní, což byla Kateřina z Redernu. "Párkrát jsem ji tady sama potkala," uvedla kastelánka. S Frýdlantem je spojená i pověst o služebné, jež měla v rozčílení zabít dítě. A údajně tam chodí i bezhlavý rytíř.

Autoři | Foto město Frýdlant

Štítky Frýdlant, zámek, hrad, kuchyně, Rakousko, Liberecký kraj, Krušné hory, Šumava, Sychrov, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté na zámku ve Frýdlantu marně hledali Jantarovou komnatu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.