Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Vyskře se opět sjedou desítky traktorů. Tradiční závody v bahně slaví letos jubileum

Když se řekne Vyskeř, většina z vás si tuto obec v Českém ráji spojí s tradiční Traktoriádou. Letošní ročník odstartuje už příští sobotu poblíž místního polního letiště. Soutěž historických i současných traktorů v loňském roce sledovalo na tři tisíce lidí. Podobnou návštěvu čekají pořadatelé také v letošním roce.

„Je to pro nás maximum. Více diváků bychom asi nezvládli prostorově ani službami,“ dodal za pořadatele Jan Kozák.

Traktoriáda si rok od roku získává větší přízeň soutěžících i diváků. Nultý ročník, který odstartoval v roce 2006, přilákal na start šest traktorů a třicet diváků. Letos pořadatelé počítají se zhruba stonásobně vyšší diváckou účastí a čtyřmi desítkami traktorů v pěti kategoriích.

Vypsány jsou dvě kategorie malotraktorů s pohonem jedné a obou náprav a dvě kategorie velkých traktorů - továrních do roku výroby 1970 a od roku 1971 po současnost a samostatnou kategorii mají ženy. Na všechny účastníky čeká slalom a více než půl kilometru dlouhá jízda přes tři brody.

O vítězi v Traktoriádě nerozhoduje rychlost, ale takzvaná souměrnost. V obou disciplínách absolvují závodníci po dvou jízdách a jejich snahou je, aby měli v obou jízdách shodný čas. Rozdíl u nejlepších bývá pod jednu vteřinu, na trati stráví obvykle od tří do pěti minut.

I letos bude na startu pravděpodobně nejstarším strojem traktor Svoboda DK 12/17 vyrobený na konci 30. let minulého století. "Jeho majitel s ním loni v orbě historickou technikou vyhrál mistrovství republiky a na mistrovství Evropy v Holandsku byl sedmý," uvedl Kozák. Jiné staré traktory budou na akci vystavené. Na ploše letiště budou stát například zetory či legenda ze sbírky manželů Švejdových, traktor Kirovec K-700A s osmiválcovým motorem. Vedle nich budou prodejci zemědělské techniky prezentovat současné stroje.

Štítky traktor, Český ráj, Vyskeř, Jan Blahoslav Kozák, Evropa, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Vyskře se opět sjedou desítky traktorů. Tradiční závody v bahně slaví letos jubileum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.