Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zimní údržba v Jablonci nad Nisou byla o třetinu levnější

Zimní údržba v Jablonci nad Nisou byla o třetinu levnější než ta minulá. Radnice v podhorském městě za úklid sněhu od listopadu do konce března zaplatila 10,3 milionu korun, před rokem stála údržba o pět milionů víc. Město si každoročně na zimní údržbu nechává v rozpočtu kolem 20 milionů korun, v posledních letech ale díky mírným zimám může ušetřené peníze dát do oprav komunikací.

Už v závěru loňského roku mohla radnice přidat na opravy komunikací bezmála tři miliony korun. Letos od ledna do konce března se na zimní údržbě ušetřilo dalších 3,5 milionu korun. "Z ušetřených peněz se budou dělat velkoplošné opravy v ulicích Dělnická, Mechová, Rybářská a část Knoflíkové a U Zastávky, celkem za 2,5 milionu. Milion půjde do rekonstrukce parkoviště v Erbenově ulici," doplnila mluvčí magistrátu Markéta Hozová. I díky tomu investují letos v Jablonci do oprav a obnovy komunikací 40 milionů korun.

Za celou zimu napadlo v Jablonci 125 centimetrů sněhu, nejvíc ho bylo v lednu, kdy to bylo 66 centimetrů. "V listopadu, kdy už v Jablonci obvykle sněží, nespadla ani vločka," poznamenala mluvčí. I přesto, že sněhu nebylo mnoho, spotřebovaly technické služby města na údržbu ulic a chodníků 1414 tun soli a 750 tun inertního posypu. V předcházející zimě 2014/2015 ale napadlo 163 centimetrů sněhu a na údržbu ulic a chodníků padlo přes 1800 tun soli a 1200 tun písku a drti.

"I když v posledních letech jsou zimy netradiční a celková rozpočtovaná částka se nevyčerpá, připraveni být musíme. Jablonec leží v horách a není možné, abychom neměli rezervované peníze," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Peníze, které se za zimní údržbu neutratí, putují do oprav komunikací, kterým podle Veleho teplotní rozdíly a zimy bez sněhu paradoxně škodí víc než závěje a souvislý mráz. Také úklid se prodražuje. "Vzhledem k požadavkům občanů také uvažujeme pro příští zimní období o úklidu ulic i během zimy, což také bude něco stát," dodal Vele.

Autoři | Foto SUS

Štítky Jablonec nad Nisou, zima, oprava, peníze, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba v Jablonci nad Nisou byla o třetinu levnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.