Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájemci o kotlíkové dotace mají stále šanci

Kdo nestihl odevzdat žádost o kotlíkovou dotaci, nemusí zoufat. Liberecký kraj stále nerozdělil 135 milionů korun, které má v rámci výzvy k dispozici. Se svou žádostí uspělo 735 žadatelů, kterým kraj přispěje částkou 83 milionů korun. Žádosti jsou proto přijímány i nadále, ne na každého se ale nejspíš dostane.

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé. Výzva na podávání žádostí platí až do konce června příštího roku, ve skutečnosti se ale příjem zastaví ve chvíli, kdy se peníze vyčerpají. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech.

Jen během února se do rukou úředníků dostalo 1076 žádostí a dalších zhruba 150 během března. Největší zájem je o kombinované kotle na tuhá paliva a biomasu s automatickým přikládáním, o dotace na ně požádalo zhruba 45 procent lidí. Pro nesplnění požadavků musel kraj vyřadit 25 žádostí, dalších 300 žadatelů bylo osloveno k doplnění.

„Vyřadit jsme museli žádosti, kde byla například v katastru na nemovitost plomba nebo byl v domě jiný zdroj vytápění,“ doplnil krajský radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský (ČSSD).

Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun, tedy až 120 tisíc korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent, tedy až 127 500 korun. Platí to pro domácnosti z České Lípy, Doks, Mimoně, Liberce, Stráže nad Nisou, Cvikova, Kamenického Šenova, Nového Boru, Skalice u České Lípy, Chotovic, Okrouhlé, Ohrazenic a Turnova. O dotaci mohou dodatečně požádat i ti, kdo už kotel vyměnili, pokud to bylo po 15. červenci loňského roku.

Štítky dotace, Liberecký kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o kotlíkové dotace mají stále šanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.