Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vandalové ničí dětská hřiště po celém Liberci. Jejich údržba stojí město statisíce

Statisíce korun ročně stojí vedení města údržba hřišť, které navštěvují někdy častěji než děti vandalové. Rozbité houpačky, lanovka, piruety, skluzavky nebo kladiny. Zničené prvky přitom nejsou leckdy starší než pár let. Nejhorší situace je podle náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové (Změna) v Rochlici.

„Byť je to nejnovější a zrekonstruované prostředí sídliště, které v Liberci máme, tak herní prvky, výsadba i mobiliář hodně trpí velkým počtem uživatelů. Jen údržba prvků v Dobiášově ulici nás stojí zhruba půl milionu ročně. Je to samozřejmě dané i tím, že projekt nepočítal s tím, jak je exponované prostředí zatížením lidí. Některé prvky nebyly úplně vhodně vybrány a jsou koncipovány spíše do parkového prostoru než na sídliště,“ řekla náměstkyně.  

Právě hřiště vystavěná v letech 2009 až 2013 ve vnitroblocích ulic Seifertova, Haškova, Dobiášova a Halasova trpí nejvíce. „A jelikož byla financována z evropských peněz, musíme v rámci udržitelnosti nahrazovat rozbité prvky značkovým materiálem, který byl v původním projektu. Ke změnám může dojít až po pěti letech, kdy udržitelnost skončí. Peníze bychom přitom často potřebovali v jiných částech města, kde revitalizace ještě neproběhla, ale zároveň musíme respektovat podmínky dotace a peníze pravidelně lít do před nedávnem zrekonstruovaných hřišť na jiných sídlištích,“ uzavřela Hrbková.

Rada města proto tento týden odsouhlasila nákup náhradních dílů na dětská hřiště za dalších 273 tisíc korun. Ty použijí na opravu poškozených herních prvků technické služby.

V Liberci je nyní šestadvacet zrekonstruovaných dětských hřišť s návštěvním řádem. Každé hřiště je po rekonstrukci zařazeno do plánu, podle kterého se provádějí pravidelné kontroly a úklidy, jednou ročně se provádí kontrola akreditovanou firmou. Z kontroly se pořizuje protokol s doporučením, které musí provozovatel provést, aby byla zajištěna bezpečnost herních prvků pro děti.

Štítky údržba, dětské hřiště, Liberec, sídliště, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nejedlo

Báječný...takže město bude sypat 5let prachy do smetiště jménem Dobiáška a na ostatní liberecký sídliště (který by silně potřebovali revitalizaci a více parkovacích míst) už prostě prachy nezbudou. Vskutku vynikající!!!

Čtvrtek, 21. dubna 2016, 12:13Odpovědět

Vandalové ničí dětská hřiště po celém Liberci. Jejich údržba stojí město statisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.