Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec se vrací k myšlence využít letiště pro civilní lety

Liberecká radnice se začala znovu zabývat myšlenkou využít letiště pro civilní dopravu. Přínosem by to mohlo být nejen pro průmyslovou zónu v sousedství, ale třeba i turistiku.

V minulých deseti letech se objevilo několik potenciálních investorů, kteří měli zájem liberecké letiště odkoupit nebo provozovat. Žádný z projektů se ale nepodařilo realizovat. Tentokrát chce radnice spojit síly s provozovateli a majiteli dalších regionálních letišť. Uspořádala proto pro ně nedávno workshop. Člen představenstva Letiskové spoločnosti Žilina Antonín Kazda podpořil Liberec v názoru, že pro oblasti, kde jsou průmyslové zóny, je důležitý provoz regionálního letiště. "Profesor Kazda jasně dokladoval přínos leteckého spojení v návaznosti na zmíněný průmysl, zaměstnanost a turistické možnosti," řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO).

Letiště v Liberci nemá pevnou přistávací dráhu, jen travnatou, na níž mohou přistát jen malá letadla. Letiště potřebuje také rozšířit zázemí. Podobně je na tom podle Kysely regionální letiště v Ústí nad Labem. "Setkání ukázalo na nutnost spolupráce letišť. Když se spojíme, tak budeme mít širší možnosti získání finančních prostředků pro rozvoj," uvedl Kysela. Jen vybudování pevné přistávací dráhy v Liberci by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů korun.

Letiště v Liberci funguje jako mezinárodní, ale neveřejné. Letadla ze zahraničí se musejí ohlásit 24 hodin předem. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou v Liberci přistávat letadla jen ve dne. Letiště převážně využívají zájmové kluby a základnu tam má i vrtulník záchranné služby. Na letišti je aeroklub, parašutistický klub, hodně ho využívají soukromí piloti, kteří mají ultralehká letadla.

Autoři | Foto František Stein

Štítky letiště, Liberec, ANO 2011, Žilina, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se vrací k myšlence využít letiště pro civilní lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.