Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za nelegální skládku odpadu obsahujícího azbest udělila inspekce pokuty za více než milion

Česká inspekce životního prostředí provedla v průměru dvě a více kontrol v Libereckém kraji denně. Tahle čísla vyplývají ze statistiky za loňský rok, kterou inspekce dnes zveřejnila. V rámci Libereckého kraje provedli inspektoři 800 kontrol a uložili 147 pokut v celkové výši 5 653 860 korun. Jednoznačně nejvyšší pokutu v rámci kraje vyfasovala společnost FAMACHALA za nelegální skládku na Rádle.

„Z regionálního hlediska jsme vloni vyměřili nejvyšší pokutu ve výši 450 tisíc korun společnosti FAMACHALA s.r.o. za nepovolené ukládání odpadů. Firma navezla v průběhu let 2013-2015 do prostor bývalé sanované skládky galvanických kalů nacházející se uprostřed lesních pozemků u obce Rádlo na Jablonecku asi 5800 metrů krychlových odpadů – převážně stavebních včetně nebezpečných odpadů s obsahem azbestu,“ řekla ředitelka Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Liberci Hana Kolářová. Firma má do konce června čas na odstranění odpadů. Případem se teď zabývá také policie.

Inspektoři také teď také vedou správní řízeni s firmami, která na Rádlo odpad navezly. V souvislosti s tím udělili sedm pokut v rozmezí 15 až 350 tisíc korun, dohromady za 745 tisíc korun.

Pokuty v řádech statisíc korun udělili inspektoři také několika dalším firmám. „Další dvě vysoké pokuty v souhrnu 450 tisíc korun jsme udělili za opakované znečištění přítoku Václavského potoka v Žernově firmě VVISS a.s. Ta v lokalitě Žernov na Semilsku provozuje sklady a třídění ovoce a zeleniny. Firma se proti pokutám neodvolala a zahájila rekonstrukci zastaralé čistírny odpadních vod,“ uvedla Kolářová.

Foto pixabay.com

Štítky odpad, Liberecký kraj, Česká inspekce životního prostředí, Žernov, okres Jablonec nad Nisou, Rádlo, VVISS, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za nelegální skládku odpadu obsahujícího azbest udělila inspekce pokuty za více než milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.