Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hamr na Jezeře koupil chatovou osadu odborů, chystá ji na sezonu

V Hamru na Jezeře na Českolipsku vrcholí přípravy na novou turistickou sezonu. Jezero proslavil film Bořivoje Zemana Dovolená s Andělem natočený v 50. letech s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. Obec u jezera už devět let provozuje kemp a postupně ho rozšiřuje. Teď za 5,5 milionu korun přikoupila chatovou osadu, která patřila odborům. Do oprav a modernizace areálu, který dostal název Anděl, dala před sezonou obec dalších 700 tisíc korun. První hosty by měl přivítat v pátek.

Zhruba hektarový areál s hlavním srubem a chatkami má kapacitu 76 lůžek, nutně ale podle starosty potřeboval modernizaci. "Stálo to tam 50 let a nic se s tím nedělalo, snažíme se udělat všechno pro to, abychom areál připravili na novou sezonu. Plány nám trochu zhatilo počasí. Počítáme s tím, že ještě v květnu budou práce pokračovat. Hosté stejně většinou jezdí jen o víkendech," řekl starosta Milan Dvořák (NEZ). Modernizaci prodělalo sociální zázemí, obec částečně obměnila vybavení chat. Dostat by měly i nový nátěr. "Musí se ale oteplit," poznamenal starosta.

Hamerské jezero je jednou z rekreačních oblastí Libereckého kraje. Rybník o rozloze 56 hektarů s hloubkou do 2,5 metru využívali už v polovině 19. století k rekreaci bohatí průmyslníci. V té době bylo zdejší jezero mnohem známější než nedaleké Máchovo jezero. Největšího rozkvětu oblast dosáhla na začátku 20. století, kdy sem mířila na letní rekreaci česká i německá společenská smetánka a továrníci z Liberce, Drážďan i Lipska. Oblíbeným místem k rekreaci byl Hamr ještě ve druhé polovině minulého století, pak ale těžba uranu region na léta vymazala z turistických map. I rybník byl kvůli těžbě vypuštěný.

Od poloviny 90. let usiluje obec o to, aby se jezero a jeho okolí stalo znovu vyhledávaným turistickým cílem. "Daří se to, hostů nám rok od roku přibývá. Letos čekáme, že jich bude zase víc, kvůli situaci ve světě dává stále víc lidí přednost dovolené doma," poznamenal starosta. Jezero nabízí klidnou dovolenou pro rodiny s dětmi i milovníky sportu. Není tu tak rušno jako u Máchova jezera, vítáni jsou i psi, kteří mají pobyt zdarma a také vlastní pláž. Obec investovala v posledních letech do oblasti u jezera miliony korun, pláži vrací podobu z 50. let. Rok od roku se rozšiřuje i nabídka služeb. "Letos tu nově přibude půjčovna koloběžek," dodal Dvořák.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí. V zimě míří návštěvníci hlavně do Jizerských hor a Krkonoš, v létě zase do Českého ráje nebo k Máchovu jezeru. Podle webu www.dokempu.cz je v kraji 67 kempů, více než polovina z nich je právě na Českolipsku. Dohromady nabízejí kolem 1700 lůžek v chatkách a bezmála 3000 míst pro stany a karavany. Ročně se v nich podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) ubytuje kolem 85.000 lidí. Přípravy na novou sezonu finišují nejen v Hamru, ale i u Máchova Jezera, na Kristýně v Hrádku nad Nisou nebo v Sedmihorkách.

Autoři | Foto Obec Hamr na Jezeře

Štítky Hamr na Jezeře, jezero, Jaroslav Marvan, Bořivoj Zeman, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, Milan Dvořák, rekreace, Český statistický úřad, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hamr na Jezeře koupil chatovou osadu odborů, chystá ji na sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.