Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turnov lidem před státním svátkem zdarma nabízí státní vlajky

Dvakrát do roka mohou lidé ve čtrnáctitisícovém Turnově získat zdarma státní vlajku. V Libereckém kraji jde o ojedinělou záležitost. Město je rozdává před dvěma státními svátky, před 8. květnem a 28. říjnem. Kampaň Vlajka pro republiku zavedl před třemi lety po svém nástupu do funkce starosta Tomáš Hocke (nezávislý blok). Smyslem jeho snažení je posílení národní hrdosti.

"Doufám, že to ale dělám trochu jinak než lidé kolem islámu," uvedl. Inspirací jsou pro něj západní demokracie. "Lidé by měli být hrdí na to, co jiní před námi dokázali, za co položili své životy, co obětovali," uvedl. Na jaře i na podzim město zájemcům nabízí 50 státních vlajek. "Rozdali jsme jich zatím zhruba 300," řekl starosta. S výsledkem svého snažení je spokojený napůl. "Myslím, že se to daří, ale zároveň si myslím, že by se to mohlo dařit mnohem lépe," dodal.

Nedávno byl například u Sergeje Solovjeva, kterého soud za minulého režimu odsoudil za vlastizradu. "Byl dlouhodobě pronásledován, byl v komunistických lágrech. To je neskutečně optimistický člověk ve svých 92 letech. Vždy si uvědomím, když se potkám s takovými lidmi, že problémy, které řešíme v dnešní době, jsou zcela malicherné. A to jsou příklady skutečných vlastenců, kteří pro stát obětovali strašně moc, a my máme zatěžko vyvěsit státní vlajku," uvedl Hocke. Loni ho ale potěšilo, když přišel žák základní školy s tím, že chce vlajku, aby ji mohl doma vyvěsit.

Turnov se letos chystá vyvěsit vlajky mimořádně i 28. května. Na všech městských domech ale nebude vlát státní vlajka, nýbrž městská - bíločervená. Turnov má totiž jako jeden z mála v republice svůj městský svátek. Zastupitelé si ho schválili loni. Připomínat si chtějí jednu z nejvýznamnějších událostí v novodobé historii města, což byl odsun sovětské okupační armády v roce 1990.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Turnov, Tomáš Hocke, Liberecký kraj, státní svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov lidem před státním svátkem zdarma nabízí státní vlajky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.