Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vstupy do liberecké přehrady budou za měsíc bezpečnější

Vstupy do přehrady Harcov v Liberci budou bezpečnější. Venkovní žulová schodiště, která jsou v havarijním stavu, nahradí v červnu kovová se zábradlím. Výměna bude radnici stát asi 273 tisíc korun. V plánu města je vybudovat i nová mola, ta ale budou zřejmě až na příští letní sezonu.

„Máme na přehradě vybraná tři místa, kam mola umístit. Nyní si necháváme zpracovat nabídky a poptáváme firmy, které je zhotoví. Chtěla bych, aby měla mola nějakou „štábní kulturu“ a zajímavou vizáž. Sice to bude asi dražší, než typizovaný čtvercový rám, ale budou zase vypadat lépe,“ doplnila náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna). 

Radnice v Liberci dlouhodobě čelí kritice za neutěšený stav okolí přehrady. Podle primátora ale město limituje fakt, že lze použít jen peníze z městského rozpočtu. "Děláme částečné kroky vedoucí k tomu, aby se trochu zvelebilo prostředí přehrady. Děláme to ze svého rozpočtu, protože na to není žádný dotační titul," řekl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Projektů na proměnu zanedbaného okolí přehrady bylo v minulosti několik. Už v roce 2001 nechalo město zpracovat studii, na kterou v roce 2007 navázal projekt Zelené srdce Liberce. Radnice dala zhruba za pět milionů korun obnovit stezky a rekultivovat lesní porost v oblasti, která spojuje přehradu se sousední čtvrtí Králův Háj. Na projekt se podařilo získat více než tři miliony korun z Programu obnovy venkova. Dál už ale nepokračoval, ztroskotal tehdy na plánu radnice uzavřít pro automobily Zvolenskou ulici, která podél přehrady vede. Minulé vedení města zase připravovalo projekt na přeměnu okolí přehrady v prostor pro sport a relaxaci. Ani tento záměr se ale nepodařilo zrealizovat.

Okolí přehrady Harcov vybudované na počátku minulého století je jednou z nejcennějších zelených ploch ve městě. Radnice ve svých plánech musí postupovat ve spolupráci s Povodím Labe, protože tomu patří klíčové pozemky podél severního břehu přehrady, kde jsou promenáda a pláž. Povodí nyní připravuje rekonstrukci hráze i bočních zdí, na níž by se mělo pracovat po roce 2018. Odhadovaná cena je sto milionů korun.

Vodní nádrž Harcov, jejíž stavba začala v roce 1902, má hráz vysokou 20,5 metru, je 157 metrů dlouhá a její koruna se nachází 13 metrů nad okolním terénem. Je schopná zadržet maximálně 630 000 krychlových metrů vody. Přesto, že dnes slouží zejména jako rekreační místo, původně byla navržena na ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro potřebu průmyslu. 

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky přehrada, Liberec, radnice, projekt, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupy do liberecké přehrady budou za měsíc bezpečnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.