Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý libereckým gymnazistům přednášel o volbě zaměstnání

Šesti desítkám studentů v libereckého Gymnázia Jeronýmova přednášel v pátek šéf Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý. Současní třeťáci si vyslechli projev na téma úlohy vzdělání pro rozvoj osobnosti a vhodnou kariéru ve světle výzev 3. tisíciletí. Vladimír Dlouhý dorazil do iQLANDIE na pozvání předsedkyně vědecké rady science centra Lidie Vajnerové.

Ve své přednášce se soustředil především na použitelnost dosaženého vzdělání pro praktickou kariéru. Zaměřil se na význam technických oborů a matematiky jako základu pro většinu reálných disciplín. „Pamatujte si, že matematika je jazyk,“ zopakoval několikrát. „Politologů, sociologů i s prominutím ekonomů je dost. Pokuste se získat takové vzdělání, které vás nepošle hned po dosažení bakalářského či magisterského titulu na úřad práce,“ doporučoval mladým posluchačům Vladimír Dlouhý. Zmínil se také o významu ovládání cizích jazyků a vyzdvihl význam zahraničních studijních pobytů, které mají pro mladé lidi hned několik benefitů. Zavzpomínal na svůj studijní pobyt v Belgii ještě za socialismu, kdy vlastně poprvé zjistil, co znamená ekonomie a celý rok mu trvalo, než dohonil své mladší spolužáky, kteří měli zcela jiný základ.

Vybočte ze zaběhnuté rutiny

Na příkladu Billa Gatese, Steva Jobse i Marka Zuckerberga poté trochu popřel svá vlastní slova, protože ani jeden z nich formální univerzitní studia nedokončil. Byli ale natolik silnými osobnostmi, že uměli porušovat zavedená pravidla a svůj obor samozřejmě perfektně ovládali. Dlouhý studenty vyzval, aby vzdělání nepřeceňovali a aby se aspoň občas také pokusili vybočit ze zaběhané rutiny. Někdy se to sice nepovede, ale nezkusit to by byla škoda.

Na závěr dostali studenti možnost pokládat otázky. Využili jí beze zbytku, zajímala je hlavně Dlouhého role v Trilaterální komisi, kterou sám přirovnal k démonizovanému Bilderbergu. Trpělivě vysvětloval, že jde o think tank a nikoli nějaké spiklence v pozadí tahající za nitky moci. Důležitý je přenos informací a myšlenek. Nutnost opustit prostory auditoria (dlouho po vypršení původně stanovené doby) kvůli dalšímu programu pak setkání ukončila.

Vozítkem na Mars

Na závěr šéfka Vědecké rady iQLANDIE Lidie Vajnerová Vladimíra Dlouhého po IQLANDII provedla. Pan prezident nešetřil chválou a už začal plánovat, kdy se sem vrátí na déle i se svým vnukem. Nejvíc ho zaujalo marsovské vozítko Mars Rover.

Autoři | Foto archiv iQLANDIA

Štítky Vladimír Dlouhý, Hospodářská komora, Lidie Vajnerová, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Jeronýmova, Úřad práce České republiky, Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bilderberg, Trilaterální komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý libereckým gymnazistům přednášel o volbě zaměstnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.