Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhají snižovat veřejné práce

Nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhá snižovat nejen růst ekonomiky, ale i veřejně prospěšné práce (VPP). Od začátku letošního roku podpořil úřad práce už 1470 takových míst, na konci dubna bylo na veřejných pracích v kraji zaměstnáno 555 lidí. Dlouholeté zkušenosti mají se zaměstnáváním uchazečů o práci v Jablonci nad Nisou, kde radnice dává práci zhruba stovce nezaměstnaných. Jejich počet se mění, protože obměna lidí v těchto místech je poměrně častá.

"Lidé na VPP jsou řádní pracovníci, zařazení přímo do magistrátu, pobírají minimální mzdu, kterou z větší části platí úřad práce, zhruba dva miliony ročně doplácí Jablonec. Mají všechny výhody jako zaměstnanci úřadu včetně stravenek," uvedl tajemník jabloneckého magistrátu Marek Řeháček. Radnice podle něj nezaměstnané využívá zejména při úklidových pracích ve městě, při údržbě zeleně, ale také třeba při úklidu kolem jablonecké přehrady, kde si díky těmto zaměstnancům uklízí mnohem častěji, než by to zvládly technické služby.

Radnice se snaží pro nezaměstnané dohodnout i dlouhodobější projekty, podílet by se měli například na obnově historického lesoparku v areálu Domova důchodců v Jabloneckých Pasekách. Radnice je podle Řeháčka s pracovníky, kteří vykonávají veřejně prospěšné práce, spokojena. "Samozřejmě je potřeba k tomu přistupovat tak, že v řadě případů se jedná o lidi, kteří buď nebyli nikdy zaměstnáni, nebo už dlouhou dobu byli v evidenci úřadu práce. V některých případech se jedná i o lidi s různými handicapy, ať už zdravotními nebo sociálními. Je to určitá forma jakési chráněné dílny," poznamenal tajemník.

Nezaměstnanost na Jablonecku klesla v dubnu na 5,6 procenta, bez práce tam bylo 3577 lidí. Adeptů na veřejné práce tak je podle Řeháčka stále dost. Radnice je většinou úkoluje a kontroluje splnění úkolu. Pro město jsou nezaměstnaní přínosem, za rok odvedou práci, za kterou by Jablonec musel zaplatit kolem deseti milionů korun. "Kdybychom ty pracovníky neměli, zřejmě by nebylo možné ani některé činnosti realizovat," uvedl Řeháček. Nezaměstnaní se podle něj postarali třeba o vyčištění některých lokalit od 20 i 30 let starých náletových dřevin. "Není to ale jen ekonomická záležitost, město k tomu přistoupilo i proto, že chtělo dát těm lidem šanci," dodal.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Úřad práce České republiky, Jablonec nad Nisou, Marek Řeháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji pomáhají snižovat veřejné práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.