Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pamětní deska věnovaná signatářům Charty 77 musela ustoupit rekonstrukci trati

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati zmizela ze zastávky Rybníček v centru Liberce pamětní deska věnovaná Renému Matouškovi a libereckým signatářům Charty 77. Zastávkové označníky s pamětními deskami, které byly slavnostně odhaleny loni 17. listopadu, budou do konce prázdnin uloženy v depozitu dopravního podniku. Zastávka totiž po dobu rekonstrukce slouží jako přestupní místo mezi tramvajemi a autobusy a denně tudy projdou tisíce lidí.

"Denně zastávku na obou stranách využívají cestující, kteří třeba toto přestupní místo neznají, a bylo nutné zajistit jejich bezpečnost a informovanost," vysvětlil důvody odstranění pamětní desky generální ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Označení zastávky s pamětní deskou podle něj poskytovalo jen omezený prostor pro nalepení aktuálních jízdních řádů. Deska také cestujícím překážela a navíc při tak velkém pohybu lidí přitahovala podle Wejnara pozornost vandalů. Proto se pamětní tabule vrátí zpět až 20. srpna po skončení výluky a dalších plánovaných oprav v centru Liberce.

Odstranění desky souvisí s rekonstrukcí tramvajové trati, která od 23. dubna zastavila provoz tramvají z centra směrem k Ještědu. Místo tramvají tam až do 5. června budou jezdit autobusy. Pro dopravu je kvůli tomu zcela uzavřena frekventovaná křižovatka u vlakového nádraží. Koleje tam byly v havarijním stavu. "Zásadním problémem je, že tramvajové oblouky jsou za 22 let provozu opotřebované a byly na hranici bezpečnosti," řekl provozně-technický ředitel Ludvík Lavička. Rekonstrukce trati a úpravy křižovatky přijdou podle něj na 15 milionů korun.

Oprava u nádraží nebude letos jedinou akcí na tramvajových kolejích v Liberci. V létě se bude podle Lavičky opravovat také oblouk u lékárny U Orla na Soukenném náměstí, který je také dlouhodobým používáním značně opotřebený. "A před Obchodním domem Dunaj jsou poměrně velké propady kolejiště s panely a je třeba to opravit," řekl Lavička. Zatím se zjišťuje, co propad způsobilo. Průzkum kanalizace v tomto úseku žádné poškození neodhalil. Tady oprava provoz tramvají jen omezí. "Dělat se vždy bude jedna kolej, protože bychom paralyzovali trať do Jablonce," dodal. Práce by tam měly začít 9. července.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky pamětní deska, rekonstrukce, Charta 77, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamětní deska věnovaná signatářům Charty 77 musela ustoupit rekonstrukci trati  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.