Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Počet cizinců v Libereckém kraji se za 20 let zdvojnásobil

Počet cizinců žijících v Libereckém kraji se za 20 let více než zdvojnásobil. Na konci loňského roku jich podle údajů cizinecké policie žilo v kraji 17 894, což bylo o 846 víc než v roce 2014. Nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci, následovaní Slováky a Vietnamci. Převažují muži, kterých bylo 53,3 procenta, těch je evidováno 9536, řekla dnes novinářům Hana Koťátková z Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Liberci. Cizinci tvořili více než čtyři procenta z 439 639 obyvatel, kteří na konci loňského roku v Libereckém kraji žili.

V Libereckém kraji od 90. let minulého století cizinců systematicky přibývalo. V roce 1996 jich úřady evidovaly 8446, do roku 2008 se jejich počet zvýšil více než dvojnásobně na 17 320. S ekonomickou krizí a úbytkem pracovních příležitostí klesly mírně i počty cizinců. Nejméně jich v kraji žilo v roce 2012, kdy jich úřady evidovaly 16 604. Od té doby počty opět rostou. V loňském roce přišlo nejvíc cizinců do kraje z Mongolska, Slovenska a z Ukrajiny.

Cizinci z EU nepotřebují v ČR povolení k pobytu. Nemusejí se ani při příjezdu zaregistrovat a při odjezdu odhlásit. Lidé ze států mimo osmadvacítku musí mít k pobytu povolení. V Libereckém kraji tvoří stejně jako v celém Česku většinu cizinci s trvalým pobytem, kterých bylo na konci loňského roku 11 576, což představuje bezmála 65 procent cizinců v kraji. "V rámci Česka je větší podíl cizinců s trvalým pobytem jen v Karlovarském kraji," poznamenala Koťátková.

Tři čtvrtiny cizinců v Libereckém kraji tvoří občané z pěti zemí. Nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci, kteří představovali 27 procent lidí ze zahraničí, téměř čtvrtina je Slováků. Početnou skupinou jsou také Vietnamci, kterých je přes 11 procent. Osm procent je Poláků a přes pět procent Mongolů. V Libereckém kraji žijí také početné skupiny Němců, Bulharů a Rusů a také třeba 62 Číňanů nebo 54 Indů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad, Cizinecká policie, Liberec, Česko, Evropská unie, Ukrajina, Slovensko, Mongolsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nejedlo

Smetiště evropy..

Čtvrtek, 12. května 2016, 17:51Odpovědět

Počet cizinců v Libereckém kraji se za 20 let zdvojnásobil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.