Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Německý umělec Lüpertz se stane čestným občanem Liberce

Významný německý umělec Markus Lüpertz se příští týden stane čestným občanem Liberce, kde se před 75 lety narodil. Ocenění obdrží za mimořádné zásluhy o umění a reprezentaci města.

Lüpertz strávil v Liberci prvních sedm let svého života, v roce 1948 jeho rodina uprchla do Německa a usadila se v Porýní. "Od roku 1962 Lüpertz žije a tvoří v Berlíně. Patří k předním osobnostem německého umění," uvedla magistrátu Jana Kodymová.

Pětasedmdesátiletý Lüpertz patří ke světově uznávaným představitelům neoexpresionismu. Přes 20 let vedl výtvarnou akademii v Düsseldorfu. Věnuje se malbě, kresbě i sochařství, okrajově se však zabývá i scénografií a píše poezii. Jeho díla jsou zastoupena v řadě významných muzeí nebo zdobí veřejný prostor několika evropských měst - Berlína, Paříže, Mnichova či Salcburku. Jedna z jeho soch, bronzová Paris, byla krátkodobě i v Liberci. Před sedmi lety byla součástí venkovní výstavy k lyžařskému šampionátu, umístěna byla v parčíku Na Rybníčku. Před pěti lety se Liberec stal prvním městem v republice, kde uznávaný umělec uspořádal svoji výstavu. V Oblastní galerii bylo 51 jeho olejomaleb na plátně, grafik i sochařských prácí.

Čestné občanství převezme Lüpertz ve čtvrtek 19. května v obřadní síni liberecké radnice z rukou primátora Tibora Batthyányho. Německý představitel neoexpresionismu pak od 18:00 vystoupí na jazzovém koncertu v kavárně Oblastní galerie v bývalé budově lázní. Na koncert se vstupné neplatí. "Kromě Markuse Lüpertze, který bude hrát na klavír, se návštěvníci mohou těšit na světově známého vibrafonistu Wolfganga Lackerschmida a zpěvačku Stefanii Schlesingerovou. Jazzový podvečer zahájí liberecký band Apple Saxes," dodala Kodymová.

Čestné občanství Liberce dosud získalo 40 osobností. Naposledy ho loni in memoriam obdržel první polistopadový rektor liberecké univerzity Zdeněk Kovář.

Autoři | Foto BZ Berline

Štítky Markus Lüpertz, Liberec, umění, Berlín, Paříž, Německo, Düsseldorf, Zdeněk Kovář, Stefanie Schlesinger, Porýní, Mnichov, Salzburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německý umělec Lüpertz se stane čestným občanem Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.