Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šperkařské sympozium v Turnově bude letos už v květnu

Muzeum v Turnově bude po dvou letech hostit mezinárodní šperkařské sympozium. Akce se koná už počtyřiadvacáté, letos poprvé bude už v květnu a změní se také umístění šperkařské dílny.

Obvyklý termín sympozia dosud býval ve druhé polovině června, tentokrát bude od 17. do 27. května. "Abychom vyhověli výtvarníkům, kteří vyučují na zahraničních výtvarných školách, kde bývá červen až do prvních červencových týdnů nejrušnějším obdobím závěrečných prací, obhajob a výročních výstav," zdůvodnil změnu organizátor akce Miroslav Cogan z Muzea Českého ráje v Turnově.

Ještě větší změnou je podle něj přemístění dílenské části, kde tvoří šperky účastníci sympozia. Poprvé bude dílna v Kamenářském domě. "Takže do dílny budou moci nahlédnout i běžní návštěvníci muzea," řekl Cogan. Jinak program sympozia obsahuje osvědčené body z předešlých ročníků. Účastníci se vydají na exkurzi do Českého ráje a některého z nalezišť drahých kamenů v okolí, navštíví největšího výrobce originálních šperků s českými granáty Granát i sklářskou školu v Železném Brodě. Během sympozia bude také vystavena jejich dosavadní tvorba.

Mezinárodní šperkařská sympozia pořádají v Turnově od roku 1984, dosud na nich tvořilo bezmála 200 domácích a zahraničních umělců z Evropy i zámoří. Letos se představí šperkaři sedmi zemí, mezi nimi například Jorge Manilla ze staré rodiny mexických zlatníků nebo Belgičan Philip Sajet a Němec David Bielander.

Českou školu budou letos reprezentovat tři umělci - Mája Steffanová, která vyučuje na katedře designu liberecké univerzity, jablonecký výtvarník Martin Pouzar a turnovská Veronika Gocová, jejíž šperky byly vybrány do expozice Talente 2016 v rámci letošního veletrhu řemesel Handwerksmesse v Mnichově. Hotové šperky vytvořené na sympoziu umělci ukážou v pátek 27. května. Ve výstavním sále muzea zůstanou jejich díla do 19. června, poté obohatí sbírku turnovského muzea.

Autoři

Štítky sympozium, muzeum, Turnov, dílna, šperk, Muzeum Českého ráje v Turnově, David Bielander, Philip Sajet, Evropa, Český ráj, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šperkařské sympozium v Turnově bude letos už v květnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.