Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tygří mláďata mají za sebou očkování, ošetřovatelé v sobotu odtajní jejich jména

Dvě mláďata bílých tygrů dnes absolvovala v liberecké zoo povinné očkování, vážení a čipování. Veterinář při jejich vyšetření nezjistil žádné zdravotní problémy. Samce a samici narozené na konci února v sobotu čekají křtiny, při nichž zoo odtajní jejich jména. Dostala zhruba 2100 tipů od veřejnosti.

Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zoo. Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl jen dvakrát, v letech 2002 a 2012. Letos je zoo nechala očkovat výrazně později než při minulém odchovu. "Matka je nechtěla opouštět, chodila od nich dost nepravidelně. Dnes se to ale povedlo," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. Mláďata byla při vyšetření vyděšená. "Byla to pro ně stresová situace. Byla oddělená od matky, v expozici bylo 'iks' lidí, dostávali injekce, čip," uvedl Kubánek.

Podle veterináře jinak prospívají mladí tygři dobře. Váží skoro osm kilogramů a podařilo se odstranit i problém s nedostatkem vitaminu B, což se navenek projevovalo nepřirozeně nakloněnou hlavou do strany. Kromě mateřského mléka už začínají žrát i maso. Podle Kubánka si ale někteří návštěvníci zahrady stěžují, že mláďata při prohlídce neviděli. "To my ale neovlivníme," uvedl. Mláďata se matka někdy snaží před návštěvníky zakrýt vlastním tělem, jindy jsou schovaná za výčnělkem umělé skály. Podle Kubánka zoo zvažuje, že by alespoň přemístila webkameru, aby snímala prostor za výčnělkem.

Kmotry tygrů budou v sobotu Spejbl s Hurvínkem, kteří předvedou i dvě představení. Dalšími kmotry budou zástupci libereckých hokejistů Bílých Tygrů, kteří letos získali titul v extralize. Podle Kubánka se některé tipy na jména vztahovaly k jejich úspěchu. "Dostali jsme návrhy, aby se tygři jmenovali Hokejka, Titul, Aréna," uvedl. Jména ale budou podle něj spíše odvozena od domoviny tygrů nebo jejich původu. V roce 2012 zoologové mláďata pojmenovali Liam, Gaia a Sambur. Tato jména vybrali proto, že odkazovala na první generací bílých tygrů chovaných v Liberci, na původ jejich otce i místo přirozeného výskytu tygrů indických.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky tygr, očkování, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygří mláďata mají za sebou očkování, ošetřovatelé v sobotu odtajní jejich jména  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.