Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Desítky dětí se při školním výletě nakazily salmonelózou. Zdravotní problémy jim měl způsobit oběd

Hromadnou nákazu dětí ze dvou školek vyšetřují liberečtí a středočeští hygienici. Podle televize Nova, která na případ upozornila jako první, se nemocí nakazilo více než 40 dětí a 6 dospělých. Zdravotní problémy u nich nastaly po návratu ze školního výletu na farmě v Soběhrdech na Benešovsku. Majitel farmy se už omluvil a firmě, která nákazu zavinila, vypoví smlouvu.

Podle provozovatele farmy se návštěvníci nejspíš nakazili konzumací kuřecích řízků s bramborovou kaší. Jídlo měl na objednávku připravovat majitel pronajatého stánku s občerstvením. Podle nakažených návštěvníků byla kaše kyselá a takřka nepoživatelná, přesto ji několik lidí snědlo.

 „V současné době prozatím nemáme k dispozici laboratorní výsledky hygienické stanice, které by tento zdroj potvrdily a na základě kterých budeme schopni identifikovat přenos této bakterie,“ píše na facebookovém profilu farmy majitel, podle kterého pochybila třetí strana, tedy provozovatel stánku. „Tato situace nás velmi mrzí, bohužel nemáme možnosti jak zdroj tohoto přenosu předem identifikovat. Ve spolupráci s hygienickou stanicí učiníme vše potřebné, aby byl zdroj původu této bakterie přesně identifikován,“ dodal.

Podle informací televize Nova se salmonelózou nakazily děti ze školky ve Stráži nad Nisou a jedné ze školek ve Středočeském kraji. Minimálně dvě děti musely být hospitalizovány.

Foto Dominik Svoboda

Štítky statek, TV Nova, okres Benešov, Soběhrdy, Krajská hygienická stanice, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky dětí se při školním výletě nakazily salmonelózou. Zdravotní problémy jim měl způsobit oběd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.