Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce dál platit obědy dětem z chudých rodin

Liberecký kraj chce i v příštím roce platit obědy dětem ze sociálně slabých rodin. Na projekt Potravinová pomoc dětem v Libereckém kraji žádá z evropských fondů tři miliony korun. Kraj už má s touto pomocí zkušenosti, v pilotním projektu financuje už teď obědy pro 373 dětí z 23 škol a jídelen, z ministerstva práce a sociálních věcí na projekt dostal 841 tisíc korun. Mimo Libereckého kraje se do pilotního projektu zapojil ještě kraj Jihomoravský a tři neziskové organizace.

Libereckém kraji chodí jen do základních škol 38 755 dětí, v mateřských jich je 15 510. Podle odhadů ministerstva je dětí, které by pomoc potřebovaly, v kraji 3213 a v celé zemi téměř 58 500. "Zájem ze škol je zhruba desetiprocentní, je to především o aktivitě ředitelů," řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Věří, že po dobrých zkušenostech z pilotního projektu a zjednodušení podmínek počet podpořených školáků poroste stejně jako počet zapojených škol. Základních škol je v kraji 204 a 242 mateřských. Na obědy ale může kraj přispět i školákům na nižším stupni víceletých gymnázií.

Ministerstvo financuje obědy pro děti z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci. Na období 2016 až 2020 je v něm 400 milionů korun, které umožní podpořit až 20 tisíc dětí ročně. Cílem projektu je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. "Žádné dítě by nemělo mít ve škole hlad. Pokud rodiče nedokážou dětem obědy ve škole zaplatit, není to chyba dětí a neměly by kvůli tomu strádat," řekla již dříve k projektu ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

"Liberecký kraj dlouhodobě usiluje o potravinovou pomoc pro děti ze slabých rodin. Jsem přesvědčena o tom, že jde o dobře vynaložené peníze, které pomohou konkrétním dětem a jejich rodinám," řekla k projektu krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). Už loni věnoval Liberecký kraj 190 tisíc korun nadaci Women for Women, která v minulém školním roce financovala jen v Libereckém kraji obědy pro 150 dětí z osmi škol, na něž rozdělila 450 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, rodina, projekt, pilotní studie, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Jihomoravský kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Michaela Marksová, Alena Losová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce dál platit obědy dětem z chudých rodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.