Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do projektu na sázení stromů se zapojilo 9 obcí včetně Liberce. Vysazeno bude letos přes 27 tisíc buků, dubů a jedlí

Do projektu na sázení stromů se na Liberecku a Jablonecku zapojilo devět měst a obcí včetně krajského Liberce. Vysazeno bude letos přes 27 tisíc buků, dubů a jedlí. Cílem je obohatit druhovou skladbu lesních porostů. Nadace projekt za 880 tisíc korun zaštiťuje.

Sázet se bude formou takzvaných podsadeb, které směřují ke vzniku vertikálně strukturovaného lesa, uvedl Petrovský. "To znamená, že vznikne les vícepatrový. Takové lesy jsou odolnější zejména proti poškození větrem. Právě například jedle, díky své schopnosti růst ve stínu, jsou z pohledu struktury velmi důležité," dodal ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský.

Nadace zaplatí náklady na sazenice, obce další péči o malé stromky. "Duby a zvláště pak jedle vyžadují dlouhodobou a nákladnou ochranu proti poškození zvěří a je nezbytné kolem nich vybudovat dostatečně stabilní oplocenky. U buků zase bude potřebné provádět opakované nátěry repelenty," řekl Petrovský. Pro ochranu stromů bude podle něj třeba vybudovat 4,3 kilometru oplocenek.

Kromě Liberce se do projektu z měst v regionu zapojí ještě Rychnov u Jablonce a příhraniční Hrádek nad Nisou. "O lesy v našem vlastnictví se snažíme pečovat co nejlépe a s dlouhodobou vizí, která udrží les stabilní i pro příští generace," uvedl starosta Hrádku Josef Horinka. V Hrádku bude vysazeno 9000 sazenic, tedy třetina z celého projektu.

Nadace se obnovou lesů v regionu zabývá dlouhodobě. S pomocí evropské dotace v uplynulých třech letech v Jizerských horách vysadila bezmála na 300 hektarech skoro 84.000 sazenic původních dřevin - malé duby, buky nebo jedle.

Autoři | Foto Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor

Štítky projekt, buk, dub, Liberec, les, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Jizerské hory, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do projektu na sázení stromů se zapojilo 9 obcí včetně Liberce. Vysazeno bude letos přes 27 tisíc buků, dubů a jedlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.