Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam k vodě? V Libereckém kraji přibylo jedno nové koupaliště

Jedno nové venkovní koupaliště přibylo v Libereckém kraji, jeho vybudování v Maškově zahradě v Turnově stálo 84 milionů korun. Přístupná po delší době je vodní plocha v České Lípě - Dubici, které ale nadále není vhodná ke koupání. Slouží hlavně pro vodní lyžování.

Kvalita vody v Dubici je kvůli sinicím dlouhodobě nevyhovující a v minulých letech tam platil zákaz koupání. Město proto hledalo pro přírodní areál jiné využití. Do zlepšení stavu zázemí před dvěma lety investovalo dva miliony a před letošní sezonou se domluvilo na pětiletém pronájmu s Ptáčkem, který má v oblasti vodního lyžování a wakeboardingu velké zkušenosti. Pro zájemce jsou v Dubici k dispozici čtyři dvousloupé vodní vleky, které zastávají funkci vodního člunu. Dva jsou pro začátečníky a dva pro pokročilé, na vodě je dohromady 12 překážek. "Na tom bude stát hlavní provoz areálu. Jsou tam i doplňkové aktivity - minigolf, beachvolejbal, stolní tenis a další," uvedl provozovatel areálu Michal Ptáček. V areálu chce pořádat nejen závody a výukové kurzy vodního lyžování, ale také kulturní akce.

Dubice je v provozu od soboty, koupaliště vhodná ke koupání se většinou otevřou v průběhu června. Nové v Turnově bude přístupné od 1. června. Patnáctitisícové město má koupaliště po více než 20 letech. Je nejmodernější v kraji a jako jediné venkovní má tobogan. Ten měl ještě před třemi lety i Železný Brod na Jablonecku, kvůli špatnému stavu ho ale už nebylo možné používat a nový zatím město nekoupilo. "Letos ještě nebude, zrekonstruované ale budeme mít pánské toalety," uvedl správce koupaliště Libor Kochánek.

Zásadnější novinky nechystají ani koupaliště v Liberci. Koupaliště Sluníčko ve Vratislavicích opravilo toalety a první akci bude hostit poslední květnový víkend, Vápenka v Hanychově se otevře podle počasí v první polovině června, bude mít nové schody do bazénu a vyměněnou část chodníku. Na liberecké přehradě budou nové vstupy do vody a v průběhu sezony tam město zřejmě osadí tři mola organického tvaru.

Hygienici sledují v Libereckém kraji asi 35 vodních ploch. Loni skoro po celou sezonu nebylo vhodné koupaliště v Zákupech na Českolipsku. Důvodem byly cerkárie, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. "Udělali jsme, co se dalo, abychom tomu zamezili," uvedl starosta Zákup Radek Lípa. Koupaliště zůstalo přes zimu vypuštěné, aby nelákalo divoké kachny, přes něž se parazit dostává do vody. Město také nechalo odstranit rákosí a nasadilo ryby. "Dali jsme tam kapry a amury," dodal starosta. Ryby se živí plži, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Koupaliště v Zákupech je podle starosty už na sezonu skoro připravené. "Čekáme už jen na pěkné počasí," dodal.

Autoři

Štítky koupaliště, Liberecký kraj, koupání, vodní lyžování, Turnov, Česká Lípa, Zákupy, vodstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam k vodě? V Libereckém kraji přibylo jedno nové koupaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.