Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Ještědu se těžce zranil cyklista, horská služba se o víkendu nezastavila

Příjemné počasí přilákalo o víkendu do Jizerských hor zatím největší počet turistů od konce zimní sezony. S přibývajícím počtem turistů přímo úměrně roste počet zásahů horské služby, která jen za poslední dva dny zasahovala u několika těžkých zranění a ve dvou případech musela asistovat letecké záchranné službě i policii při pátrání po nezvěstném muži.

„Mimo jiné jsme zároveň s posádkou vrtulníku zasahovali u těžkého úrazu cyklisty asi kilometr pod hrází přehrady v Josefově Dole. Ten utrpěl kromě mnohačetných odřenin zlomeninu kyčelního kloubu a poranění pánve,“ řekl člen Horské služby Jizerské hory Martin Dyntr. Záchranáři po ošetření transportovali muže na hráz přehrady, kde už čekal vrtulník. Ten pak zraněného převezl k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci.

V liberecké nemocnici skončil rovněž v sobotu další cyklista, který se zranil na sjezdové trati na Ještědu. Muž utrpěl zlomeninu stehenní kosti. „Nejdřív naši záchranáři měli problém s tím cyklistu najít, údaje byly nepřesné, takže ho hledali asi půl hodiny. Další komplikace nastala, když jsme zjistili, že vzhledem k těžkému a hustě zalesněnému terénu nemůžeme k jeho transportu použít vrtulník s podvěsem,“ dodal Martin Dyntr.

Horská služba o víkendu asistovala také při pátrání po pohřešovaném muži, který je nezvěstný od soboty. „Dva naši kluci, kteří původně vůbec službu neměli, tedy na čtyřkolkách prohledávali asi tři hodiny, než policisté pátrání ukončili, vrcholové partie Ještědského hřebenu,“ doplnil Martin Dyntr.

V neposlední řadě horská služba zasahovala netradičně v Českém ráji, kde nedaleko Hrubé Skály spadl z dvaceti metrů horolezec. „Šlo o to, že naši letečtí záchranáři jsou perfektně cvičeni právě na takové zásahy a nehraje pak roli, zda se tak stane v horách, či jinde v našem dosahu,“ uzavřel náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín. Zraněného muže do nemocnice transportoval vrtulník.

Štítky horská služba, Ještěd, cyklista, Jizerské hory, Krajská nemocnice Liberec, Josefův Důl, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu se těžce zranil cyklista, horská služba se o víkendu nezastavila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.