Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejsem blázen, jen chci aby Liberec trošku vypadal, říká muž, který bombarduje magistrát stížnostmi

Jméno Tomáš Grossmann asi většině Liberečanů nic neřekne, tedy pokud ho nevyslovíte zrovna na magistrátu. Zaměstnanci úřadu se s ním totiž potkávají možná častěji, než se svými rodinnými příslušníky. Bývalý voják a dnes vizážista se v roce 2015 rozhodl upozorňovat na nedostatky ve svém městě, a tak liberecký magistrát zasypává jednou stížností za druhou. Od začátku roku adresoval vedení města zhruba 50 podnětů, z nichž většina obsahuje více než deset bodů.

„Pan Grossmann je velmi specifický případ stěžovatele. Odmítá pochopit, že jsou momenty, kdy vedení města a samosprávné odbory nemohou stav okamžitě ovlivnit, ale předají je státní správě. Tam bohužel legislativní proces konečný úklid výrazně zpozdí. Nejsme schopni mu ani vysvětlit, že některé věci jsou z různých důvodů naplánovány a objednány na později a termín realizace lze změnit jen v odůvodněných případech, protože na ně navazují další práce,“ shrnula náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna).

Pravda je podle Tomáš Grossmanna ale někde úplně jinde. Vedení města podle něho na podněty reaguje jen velmi sporadicky a když už se podnětem zabývá, trvá to i půl roku. „Rozumím tomu, že určitě věci nelze řešit obratem, ale přeci oprava lampy, ze které trčí dráty nebo ostříhání keře, který visí přes chodník, nemůže trvat několik měsíců,“ říká nespokojený Liberečan. S jeho podněty se setkalo už minulé vedení města. „Musím uznat, že paní Rosenbergová měla úplně jiný přístup. Za podnět poděkovala a předala ho kompetentní osobě. Naopak, když jsem kontaktoval současného pana primátora a poslal jsem mu fotky z akce Ukliďme Česko, odpověděl mi, abych ho neotravoval o víkendu a že na takové kraviny nemá čas,“ doplnil Grossmann.

Odpadky, které posbíral v těsné blízkosti radnice, dokonce před nedávnem donesl do kanceláře Karolíny Hrbkové. „Byla to určitá forma protestu, kdy jsem chtěl vedení města ukázat, že by se s ním něco mělo dělat. Odpadky jsem v hygienickém pytli pouze položil do kanceláře, nikde jsem je nevysypával, přesto na mě byla zavolána městská policie,“ vzpomněl.


Odpadky se Tomáš Grossmann rozhodl přinést na radnici. "Byl to dárek pro náměstkyni," říká.

Jeho stížnosti a jejich forma ale podle náměstkyně primátora hraničí se stalkingem a proto se nejspíš jeho podněty bude zabývat také soud. „O panu Grossmannovi nechť si každý udělá úsudek sám, nejlépe při osobním setkání. Sama jsem předala celou věc právnímu zástupci, neboť se jeho útoky stupňují a já je již považuji za stalking,“ doplnila Hrbková.  

Protiprávního jednání nebo dokonce stalkingu si Tomáš Grossmann ale není vědom. „Musím vás zklamat, ale žádný stalking se nekonal. Paní Hrbkové jsem pouze na Facebooku napsal, že na ni podám trestní oznámení za obecné ohrožení, jelikož jedním z mých podnětů jsou větve zasahující do chodníku, které ohrožují malé děti a můžou jim vyšvihnout oko. Do dneška tenhle problém nikdo neřešil. To jsem jí poslal na Facebooku, Žádné SMS zprávy, jak se říká, jsem jí nikdy neposlal. Telefonoval jsem jí dvakrát, ale ani jednou mi to nevzala,“ uzavřel Grossmann.

Na základě jeho podnětů, které se týkají převážně sečení trávy, úklidu odpadu nebo opravy poškozeného mobiliáře, už v Liberci vznikla takzvaná „rychlá rota,“ složená ze čtyř pracovníků, kteří řeší úklid nepořádku, ale i drobné opravy majetku města.

Foto Tomáš Grossmann

Štítky magistrát, radnice, Liberec, úklid, Facebook, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Jíra

Liberecký magistrát potřebuje takové Grossmany jako prase drbání. ANO, ZMĚNA nemusí být vždy k lepšímu :-)

Pátek, 3. června 2016, 09:46Odpovědět

Nejsem blázen, jen chci aby Liberec trošku vypadal, říká muž, který bombarduje magistrát stížnostmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.