Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Polovina Čechů netuší, jakou bezpečnostní třídu má jejich cylindrická vložka

Každý druhý Čech vůbec neví, jak kvalitní má ve dveřích cylindrickou vložku. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost ASSA ABLOY. Ze 791 lidí hned 363 odpovědělo, že neznají bezpečnostní třídu vložky ve svých dveřích. To je přitom velice důležité, přes nekvalitní vložku se jednoduše dostane zloděj, a pokud nemáte alespoň 3. bezpečnostní třídu, od pojišťovny v případě vloupání neuvidíte ani korunu.

Možná o cylindrické vložce přemýšlíte jen jako o kousku kovu, do kterého se strčí klíč, otočí se a je odemčeno. Jenže tak jednoduché to není. Samotná vložka totiž plní i funkci bezpečnostní. Je rozdělena do čtyř tříd, kdy ta první je nejnižší a čtvrtá nejvyšší, a tedy i nejkvalitnější. Vložky s nízkou úrovní zabezpečení se vůbec nehodí instalovat do vchodových dveří domácnosti – jsou vhodné na branku, případně na chatu, kde není co ukrást. Teprve vložky ve třetí a čtvrté třídě obsahují i speciální bezpečnostní prvky.

Zloděj hned pozná, jak kvalitní vložku máte

„Zloděj se do jisté míry řídí tím, jakou vložku máte. Pokud vidí starou a nekvalitní, dostane se přes ní za pár vteřin,“ vysvětluje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí i značku FAB.

Druhým zásadním důvodem je fakt, že pokud nemáte vložku v minimálně třetí bezpečnostní třídě, pojišťovna vám v případě vloupání nic neproplatí.

A to už je pořádný důvod se zamyslet, co s tím. Podle průzkumu ASAA ABLOY 46 % lidí u nás vůbec netuší, v jaké bezpečnostní třídě jejich vložka je. Hůř jsou na tom ženy, u nich jsou to dvě třetiny dotazovaných, u mužů neví necelá třetina.

Pozitivnější je, že většina z těch, co bezpečnostní třídu cylindrické vložky zná, má ve dveřích 3. nebo 4. bezpečnostní třídu. Stále je však pětina lidí, která v průzkumu odpověděla, že má cylindrickou vložku v první nebo druhé bezpečnostní třídě. A k nim je potřeba připočíst i velkou většinu těch, co kvalitu své cylindrické vložky neznají. Reálná čísla jsou tak ve skutečnosti ještě horší. „Pokud se podíváme na statistiku prodejů cylindrických vložek FAB, pak asi čtyřicet procent lidí doma používá vložku nevyhovující novým bezpečnostním standardům. A to je skutečně na pováženou,“ myslí si Hrnčíř.

Poraďte se s certifikovaným zámečníkem

Pokud si nejste jisti, jak kvalitní máte zabezpečení, rozhodně se poraďte s certifikovaným zámečníkem. Ten i pouhým pohledem na klíč pozná, jak kvalitní máte vložku, a dokáže vám poradit tak, abyste se nemuseli bát ani zlodějů, ani odmítnutí pojišťovnou.

Existují také možnosti sjednotit si cylindrické vložky tak, abyste na vše mohli používat pouze jeden klíč. A pokud jste fanoušci moderních řešení, pořídit si můžete také systém FAB ENTR. U něj žádné klíče nepotřebujete a odemykat můžete dálkovým ovládáním, otiskem prstu nebo třeba mobilní aplikací. Cylindrická vložka tohoto systému je navíc ve čtvrté, tedy nejvyšší bezpečnostní třídě.

Více informací o zabezpečení domácnosti najdete na webu www.fab.cz, nebo www.nenechtesevykrast.cz.

Autoři

Štítky průzkum, Jan Hrnčíř, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina Čechů netuší, jakou bezpečnostní třídu má jejich cylindrická vložka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.