Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberečtí chemici byli certifikováni pro pohotovostní síly NATO

Na přelomu května a června proběhla hlavní část národního certifikačního cvičení libereckých chemiků s názvem Yellow Cross 2016. Ve vojenském prostoru Tisá v Ústeckem kraji se cvičení účastnilo přes 400 vojáků, zapojeno bylo celkem osm zemí. Pod dohledem mezinárodních pozorovatelů z NATO prokazovali chemici nejenom schopnost bojovat, ale také své profilové dovednosti. Právě čeští chemici budou příští rok stát v čele mnohonárodní protichemické jednotky.

Certifikační tým chemiky testoval, jak jsou schopni zvládat bojové manévry a reagovat na různé situace, se kterými se mohou setkat v případě jejich nasazení v rámci Sil rychlé reakce Severoatlantické aliance. Museli se vyrovnat s četnými nástřely konvojů, s improvizovanými výbušnými zařízeními, ale také jako chemici museli prokázat své odborné dovednosti při chemickém, radiačním a biologickém průzkumu, odběrech vzorků, laboratorní analýze a dekontaminaci zasažených osob a techniky.

Výjimečnost tohoto cvičení spočívala v tom, že probíhalo i mimo vojenský prostor ve velké městské aglomeraci, v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Navíc spolu cvičili příslušníci aktivní zálohy Ústeckého kraje, profesionální vojáci a složky Integrovaného záchranného systému. „Dá se říct, že je to vůbec první společné cvičení jednotek aktivních záloh a profesionálních vojáků, nejenom v tomto kraji, ale i v celé zemi,“ předesílá ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plukovník Rostislav Domorák.

Také ve strategicky významném objektu, sběrném uzlu České pošty v Ústí nad Labem, kde se třídí zásilky pro celý kraj, si chemici museli poradit s životu nebezpečnou látkou. Ta se cvičně uvolnila po explozi balíku, když zaměstnanci pošty manipulovali s krabicí, která dorazila ze zahraničí. Vojáci aktivní zálohy spolu s policií chránili prostor pošty a chemici se tak mohli soustředit na svou práci.

„Naši zahraniční partneři obdivují, že můžeme cvičit i v civilním prostředí, ostatní země takovou možnost nemají,“ vysvětluje velitel libereckých chemiků plukovník Radek Černý a dodává: „Potřebujeme výcvik co nejvíce přiblížit realitě, přesně jako bychom působili v hostitelské zemi v případě našeho nasazení.“

Cvičení jednotek 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany probíhá prakticky celý letošní rok, nynější manévry v Ústí nad Labem a nedalekém vojenském prostoru v Tisé jsou vyvrcholením národní přípravy. Národní certifikaci mají tedy chemici za sebou. Na splnění podmínek pro jednotky rychlé reakce dohlíželi i vojáci z operačního velitelství NATO z Izmiru v Turecku. Ve druhé polovině roku se chystá příprava mezinárodní. Celý příští rok budou chemici v pohotovosti.

Autoři

Štítky NATO, vojenský újezd, Ústí nad Labem, Tisá, Česká pošta, Turecko, Rostislav Domorák, İzmir, Litoměřice, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí chemici byli certifikováni pro pohotovostní síly NATO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.