Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec upustil od směny, pozemky na letišti chce opět prodat

Liberec upustil od směny s Libereckým krajem, kterou jeho primátor navrhl na konci května. Za část svých pozemků na letišti, o něž usiluje kraj, chtělo město vilu v centru města. Kvůli jejímu špatnému stavu už o ni ale nestojí. Pozemky na letišti proto znovu nabídne kraji k prodeji. Kraji se postup magistrátu nelíbí.

Liberecký kraj už delší dobu usiluje o plochy na letišti, jež má pronajaté od města pro svoji záchrannou službu. Chce získat i parcely v sousedství, aby mohl vylepšit a rozšířit zázemí základny. Potřebuje postavit hlavně garáže pro další výjezdovou skupinu. Záchranáři se totiž chystají opustit vilu v Klostermannově ulici v centru Liberce, která je ve špatném stavu. Právě o tu magistrát projevil zájem.

"S nabídkou směny přišlo původně město Liberec. Nerozumím tedy tomu, proč najednou touto cestou jít nechce," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Město podle primátora názor změnili poté, co si vilu v Klostermannově ulici prohlédli. "Byl by to pro nás ohromný závazek. Investovat bychom museli až 15 milionů korun a dlouhodobě bychom pro ni neměli využití," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Pozemky na letišti město už kraji jednou k odkupu nabídlo. Zhruba za 4000 metrů čtverečních požadovalo čtyři miliony korun. Kraj byl ochotný zaplatit jen dva miliony, jenže městští zastupitelé pozemky nechtějí prodat pod cenou. Obávají se toho, že by je mohla stíhat policie, jako se to stalo 23 libereckým zastupitelům za prodej dvou parcel z roku 2007 soukromým majitelům. Městu tím podle obžaloby způsobili škodu 2,5 milionu, za což je soud zatím nepravomocně potrestal tříměsíční podmínkou.

Podle primátora nyní kraji nabídnou na letišti menší plochy, za něž budou chtít asi dva miliony korun. Pod těmito pozemky je podle Batthyányho letecká základna a je na nich i dostatek prostoru k rozšíření zázemí a vybudování garáží.

Hejtman uvedl, že se budou snažit dál jednat. "Pozemek u letiště pro záchrannou službu potřebujeme především pro další rozvoj výjezdového stanoviště," dodal. Průměrnou cenu za metr čtvereční kolem 1000 korun ale považuje za nepřiměřený požadavek.

Autoři | Foto František Stein

Štítky letiště, Liberec, pozemek, Liberecký kraj, primátor, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec upustil od směny, pozemky na letišti chce opět prodat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.