Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vratislavická zauhlovačka se po dlouhé době otevřela veřejnosti

Spolek Avantgart připravil pro vratislavické patrioty a příznivce kvalitní architektury hotovou chuťovu. Po půl roce vyklízení areálu a dalších příprav se v neděli veřejnosti otevřely útroby zauhlovací věže z 1. poloviny 20. století.

V jednotlivých patrech vratislavické dominanty byly pro návštěvníky také připraveny instalace prací studentů Technické univerzity v Liberci. "Tak například v přízemí jsou vystavené dobové fotografie tehdejších dělníků," shrnula organizátorka Jitka Jakubičková.

Zájem návštěvníků o nedělní prohlídku zauhlovačky byl obrovský. Prohlídky desetičlenných skupiny byly od půl třetí až do večera naplněné, a místa k sezení na přednášce historika Jindřicha Vybírala o minulosti věže jakbysmet.

Pro návštěvníky byly po celé odpoledne připraveny stánky s občerstvením regionálních výrobců a nechyběl ani hudební doprovod v podobě skupin Bonus - Člověk pokrokový nebo třeba Please The Trees.

Stavba z let 1916 až 1919 stojí v areálu někdejší továrny na koberce Ignatz Gintzkey, což je dnešní Intex. Vzhledem k tomu, že byla vybudována v době první světové války, na výstavbě pracovali italští váleční zajatci. Šedesátimetrová věž má tři nadzemní podlaží a vyhlídkovou terasu. Koncem loňského roku byla věž také prohlášena kulturní památkou.

"Při budování zauhlovačky se setkali jeden z nejvýznamnějších průmyslníků v Rakousku s jedním z nejvýznamnějších architektů ve střední Evropě, Wilhelm Ginzkey a Leopold Bauer," uvedl historik Jindřich Vybíral. Leopold Bauer je autor například Priessnitzova sanatoria v Jeseníku a řady staveb ve Slezsku nebo návrhu rakouské národní banky, podle nějž se sice mělo stavět, nakonec se ale využila pouze část projektu.

"Stavba ve Vratislavicích původně sloužila jako vodárenská a zauhlovací věž a také jako rozhledna. Její architektonická vyjímečnost nás přiměla ukázat její krásu i veřejnosti," líčí důvody zpřístupnění veřejnosti předsedkyně spolku Avantgart Jitka Jakubičková.

Štítky Jindřich Vybíral, architektura, Leopold Bauer, Technická univerzita v Liberci, první světová válka, Please The Trees, Wilhelm Ginzkey, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislavická zauhlovačka se po dlouhé době otevřela veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.