Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Interiér kostela v Nové Vsi je opraven díky iniciativě Němců

Opravený interiér a nové osvětlení má kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Vsi u Chrastavy, který slaví 400 let od položení základního kamene. Iniciátorem oprav byli bývalí němečtí obyvatelé obce.

Němci, kteří museli v rámci odsunu opustit Novou Ves po II. světové válce, se sem vrací od roku 2000. V Nové Vsi se schází pravidelně jednou za dva roky. "Bývá jich 100 až 150 z různých míst Německa," uvedla Ilona Sovová, která se na projektu obnovy interiéru kostela podílela. Na půl roku trvající rekonstrukci se podle ní podařilo získat 240 tisíc korun z Českoněmeckého fondu budoucnosti, obec dala 100 tisíc korun a bývalí němečtí obyvatelé přidali 130 tisíc korun.

"Tento společný projekt je důkazem toho, že už dávno mezi námi započal čas usmíření," uvedl Němec Rudi Zücker, který stál u zrodu projektu. "Lze konstatovat, že kostel se stal důležitým mostem mezi minulostí a přítomností," dodal.

Jednolodní kostel v německém vesnickém stylu založila Kateřina z Redernu. Jeho výstavba probíhala v letech 1616 až 1617. Původně to byl protestanský kostel, později byl katolizován a zasvěcen Panně Marii. "Je využíván příležitostně, při slavnostních bohoslužbách nebo koncertech," uvedl farář Radek Vašínek.

V rámci renovace interiéru se mimo jiné odstranila socialistická tapeta, která mnoho desetiletí zakrývala prostor za oltářem. "Obnovila se původní tapisérie," dodal farář. V plánu pro letošní rok je ještě odstranit dřevěné obložení, pod nímž se ukrývají zajímavé malby. V budoucnosti by měl původní podobu získat i strop. Nyní je bílý, předchozí připomínal hvězdné nebe - byl tmavě modrý s hvězdami. Jinak je kostel, který je kulturní památkou od roku 1958, v relativně dobrém stavu. "Není tady nic, co by spěchalo, ale v horizontu nějakých pěti let by bylo potřeba udělat střechu," dodala Sovová.

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky kostel, interiér, Nanebevzetí Panny Marie, projekt, Chrastava, druhá světová válka, Německo, Panna Marie, Kateřina z Redernu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Interiér kostela v Nové Vsi je opraven díky iniciativě Němců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.