Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Závěr auditu: Areál na Ještědu potřebuje investora, který do něj napumpuje desítky milionů

Sportovní areál Ještěd potřebuje investora silného investora. To je závěr auditu, který nechalo město udělat. Z jeho výsledků vyplývá, že je areál spravován dobře. Pokud má být ale atraktivním cílem pro návštěvníky v létě i zimě, potřebuje velkou investici v řádech desítek milionů korun do služeb i sjezdovek.

„Takovou komplexní investici může provést jen silný soukromý investor se zkušenostmi v oboru, který by měl být připraven komplexně pronajmout celý lyžařský areál i s můstky na dobu 20 až 30 let,“ řekl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Minimálně jeden potencionální investor je „na obzoru“ už několik měsíců. O jednání města se společností Tatry Mountain Resorts jsme vás informovali už začátkem roku. Společnost provozující areály ve Vysokých a Nízkých Tatrách projevila zájem právě o areál na Ještědu. Pokud by skutečně došlo k dohodě, vybudovala by společnost Tatry Mountain Resorts nejen novou páteřní sjezdovku Skalka, ale zaměřila by se i na vybudování dalšího zázemí, aby lyžaři setrvali na Ještědu déle. "Navazovat budou tedy gastroprovozy, půjčovny lyžařského vybavení a podobně," řekl začátkem roku primátor. Areál chce podle něj společnost zatraktivnit i pro letní období. "To znamená, že se nesoustředí pouze na lyžařskou sezonu, ale na celoroční využití areálu," dodal. 

Liberec už v minulosti skiareál na Ještědu jednou pronajal, zkušenost s tím ale nemá dobrou. Od roku 2006 ho měla společnost Snowhill, město od ní areál převzalo zpět o tři roky později s dluhem čtvrt miliardy korun. O Ještěd se od té doby stará městská akciová společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ). Nemá ale na větší investice. SAJ stěží platí závazky po Snowhillu. Předloni musel Liberec po špatné zimě provozovateli svého areálu dokonce dát sedm milionů korun, aby nebyl ohrožen jeho další provoz. 

V lyžařském areálu na Ještědu je v současnosti devět kilometrů sjezdových tratí se třemi lanovkami a čtyřmi vleky. V minulých letech tam za sezonu lyžovalo od 40 tisíc do 120 tisíc lidí. Tržby za zimu se pohybovaly mezi 11 a 40 miliony korun. Uplynulá zima ale patřila mezi nejslabší, když areál skončil ve ztrátě 14 milionů korun. Zastupitelé proto v březnu odsouhlasili patnáctimilionovou dotaci pro areál, které pomohla splatit závazky.
 

Foto Jaroslav Appeltauer | Zdroj ČTK

Štítky Ještěd, investor, zima, investice, Tatry mountain resorts, Tibor Batthyány, ANO 2011, SaJ a.s., Liberec, Sportovní areál Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěr auditu: Areál na Ještědu potřebuje investora, který do něj napumpuje desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.