Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tygřata už můžete potkat ve výběhu. Přesně po 111 dnech se poprvé podívala ven

Dvě liberecká mláďata bílých tygrů zažila ve čtvrtek velký den. Poprvé se totiž podívala do svého výběhu. Po 111 dnech od narození tak tygřata uviděla oblohu a mohla se pustit do prozkoumávání výběhu od kamenitého povrchu, velkých balvanů, ležícího kmene stromu, keřů, trávy až k malému bazénu a zurčícímu umělému vodopádu.

Ošetřovatelé otevřeli průchod z vnitřní části pavilonu zhruba v deset hodin dopoledne a Shankar i Maia se vydali na objevnou výpravu. „Aktivnější byla kupodivu Maia, která se odvážila ven jako první. Shankarovi se moc nechtělo, ale když opustila pavilon také matka Surya, i on se odvážil do nového světa,“ okomentovala ošetřovatelka tygrů Kateřina Lochovská.

V tu chvíli už bylo sklo venkovní expozice obsypáno návštěvníky, kteří tygřata při prvních krocích nadšeně povzbuzovali. „Nad počátečním váháním a obavou z neznáma však za chvíli zvítězila zvídavost obou mláďat. Největší údiv v nich vyvolala voda prýštící ze stěny expozice, která zde tvoří malý umělý vodopád. Pohybující se studený proud černobílou dvojku fascinoval dlouhé chvíle,“ dodal mluvčí liberecké zoo Jan Kubánek.

Tygřata teď budou venku prakticky každý den, ošetřovatelé je budou pouštět vždy od dopoledne až do zhruba patnácti hodin. „Vždy ale bude záležet na aktuálním rozhodnutí zoologů a tygřích ošetřovatelů. Komplikované mohou být odpolední návraty tygřích mláďat do pavilonu. Vždy bude zásadní, zda se odebere dovnitř jejich matka,“ vysvětlil Kubánek.

Koťata stále pijí mateřské mléko, ale už se pravidelně přiživují masem. „Jejich apetitu tak padá za oběť část porce, kterou dostává tygřice Surya,“ doplnil mluvčí.

Autoři | Foto Kateřina Bílková a Jan Kubánek

Štítky pavilon, Maia, strom, bazén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygřata už můžete potkat ve výběhu. Přesně po 111 dnech se poprvé podívala ven  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.