Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noční bouřka způsobila milionové škody. Blesk zapálil rodinný dům, na několika místech nešel elektrický proud

Škody po noční bouřce, která zasáhla nejen Liberecký kraj, jdou do milionů korun. V obci Roveň poblíž Všelibic zapálil po půlnoci blesk střechu rodinného domu. Nikdo nebyl při požáru zraněn. Ve Frýdlantu naopak přívalový déšť zaplavil několik ulic, hasiči tak museli čerpat vodu z některých sklepů.

O požáru rodinného domu v obci Roveň se hasiči dozvěděli čtyři minuty po půlnoci, kdy si náhodný svědek všiml, jak v dálce cosi hoří. „Uvnitř domu spaly dvě osoby, které požár zpozorovaly pozdě. Z domu se dostaly ještě před příjezdem hasičů a neutrpěly žádné zranění,“ řekla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů, které nasadily na likvidaci požáru několik vodních proudů a dlouhou dobu dohašovali a rozebírali střešní konstrukci. Kvůli pozdnímu ohlášení požár stihl poničit střechu a vybavení celého druhého patra. Předběžně odhadnutá škoda je 1,5 milionu korun.

Hasiči se v noci nezastavili

Hasiči během noci zasahovali především u popadaných stromů a zaplavených sklepů. Během noci tak vyjížděli na více než dvacet míst.

„Čerpání prováděli hasiči například ve Frýdlantu v ulici Jiráskova, kde voda zatopila elektrické rozvody ve sklepě. Voda do domů se dostávala ve Frýdlantu také v ulici Zahradní,“ dodala mluvčí hasičů.

První událost spojená s nárazovým větrem byla hasičům ohlášená ve 20:16 hodin a šlo o spadlý strom na koleje na nádraží v Hrádku nad Nisou. Další stromy spadly v Hrádku nad Nisou v ulici Lidická, dále v Dolní Řasnici, Mníšku, Kunraticích, Frýdlantu, Bulovce, Dětřichově. „Částečně zasahoval strom do vozovky také na I/35 před Hodkovicemi nad Mohelkou,“ doplnila mluvčí. 

Prudký liják zvedl také hladiny řek na Liberecku. Téměř k hranici prvního povodňového stupně vystoupala hladina Smědé v Předláncích, Nisa v Liberci i Hrádku nad Nisou. Ve Frýdlantu spadlo za posledních 24 hodin 70 milimetrů srážek, v Bedřichově skoro 63 milimetrů a v okolí Nového Města pod Smrkem přes 54 milimetrů.

Noční bouřka zkomplikovala také dopravu na železnici. Do spadlého stromu na trati narazil v pátek ráno vlak poblíž Poniklé na Semilsku. Nehoda se obešla bez zranění. První ranní vlak nejel ani z Frýdlantu do Nového Města pod Smrkem.

Komplikace museli řešit také přímo ve Frýdlantu. Ulice Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a náměstí Tomáše Garrigue Masaryka zaplavila po čtvrteční osmé hodině večerní voda. Během 20 minut spadlo zhruba 30 milimetrů srážek. Prudký liják způsobil také výpadek elektrického proudu, který se podařilo po půl hodině odstranit.

Foto HZSLK, Dan Ramzer

Štítky bouřka, rodinný dům, Frýdlant, požár, Blesk, Liberecký kraj, Roveň, Všelibice, Hrádek nad Nisou, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční bouřka způsobila milionové škody. Blesk zapálil rodinný dům, na několika místech nešel elektrický proud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.