Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letní program před libereckou radnicí bude letos bohatší, pláž se otevře dnes večer

Kulturní program před libereckou radnicí bude o letních prázdninách výrazně bohatší než v minulých letech. Zatímco loni bylo deset akcí za celé léto, letos jich bude šest do týdne.

"Chystáme festival Bohemia Jazz Fest, divadelní představení, koncerty, výtvarné kurzy, cvičení, tančírnu, módní přehlídku nebo finále mistrovství světa ve fotbalovém freestylu," uvedl vedoucí městského odboru cestovního ruchu David Pastva. "Program bude každý den s výjimkou pondělí," dodal.

Novinkou bude písečná pláž, z pohledu od radnice bude umístěna v levé části náměstí. Vedení města si za tento nápad vysloužilo kritiku opozice. Podle ní by se mělo spíše věnovat zlepšení stavu zázemí pro návštěvníky harcovské přehrady. "Cílem není suplovat skutečnou pláž někde u vody, ale zpestřit kulturní program a přilákat do centra města více lidí," uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO). Radnice se inspirovala v jiných městech, pláž například byla v Hradci Králové, Brně, Praze, Paříži, Berlíně či Budapešti.

Město očekává, že pláž lidi na náměstí přiláká a delší dobu je tam udrží doprovodný program. Přímo na pláži se bude také konat část letního programu. Každou neděli bude na písku cvičení, nejčastěji půjde o jógu. Plocha s pískem nebude nijak velká. Bude mít 48 metrů čtverečních a nacházet se bude mezi kašnou a Moskevskou ulicí. Součástí pláže bude bar, lehátka, plážové koše, formičky na písek pro děti či slunečníky.

"Pláž pokřtíme vodou z Baltu při slavnostním zahájení Léta na náměstí," uvedl Pastva. Akce se bude konat 1. července od 19:00 a spojená bude s vystoupením rappera Lipa a odhalením nové sochy před radnicí. Nároží historické budovy je pro umělecká díla vyhrazeno od roku 2005. Od loňského června tam je socha klečící lidské postavy, jež je spojená s židlí. Dílo Barbory Krninské v červenci vystřídá socha V-Myšlení od Michala Trpáka. Jde o více než čtyřmetrovou hlavu ze sklocementu se skleněnými průzory z nevratných lahví.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky pláž, radnice, socha, Tibor Batthyány, ANO 2011, Michal Trpák, Paříž, Berlín, Praha, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní program před libereckou radnicí bude letos bohatší, pláž se otevře dnes večer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.