Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Severočeské muzeum se kvůli rekonstrukci možná na dva roky uzavře

Severočeské muzeum v Liberci se dost možná na dva roky uzavře. Naplánována je totiž rozsáhlá rekonstrukce, která by měla vyjít na zhruba 100 milionů korun. Pokud muzeum uspěje s žádostí o pětaosmdesátiprocentní dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), rekonstrukci nejspíš nic bránit nebude. Krajští zastupitelé na úterním jednání projekt podpořili, když schválili jeho předfinancování. Rekonstrukce by měla začít na jaře 2018 a hotovo by mělo být v roce 2020.

Severočeské muzeum v Liberci bylo postaveno na konci 19. století a tomu odpovídá i jeho stavebnětechnický stav. "Je to nádherná budova, potřebuje ale nové inženýrské sítě, chceme vybudovat i klimatizaci. V zimě tu musí být návštěvníci v kabátech, v létě je tu horko, což nesvědčí návštěvníkům ani exponátům," řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Budova je navíc extrémně bariérová. I jednotlivá podlaží rozdělují schody na různé úrovně. Největším úskalím je ale monumentální vstupní schodiště. Vedle něj by měl být venkovní výtah, který umožní přístup do muzea i postiženým nebo matkám s kočárky. Nové bude i zázemí pro návštěvníky.

Podle náměstkyně hejtmana Hany Maierové (Starostové pro Liberecký kraj) je modernizace libereckého muzea dlouho připravovaným projektem, který se uskutečňuje po etapách. "V tuto chvíli je šance získat dotace, která se možná už nebude opakovat," řekla Maierová. Projekt má podle ní zajistit nejen bezbariérový vstup do muzea, ale i pohyb po jednotlivých podlažích. V knihovně se podle ní počítá s vybudováním klimatizované vitríny, která by umožnila vystavit vzácné tisky. "Velká renovace čeká expozici uměleckého řemesla v prvním patře," uvedla. Expozice by se měly podle ní rozšířit i do míst, kde jsou dnes kanceláře.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu. Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení - přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. V současnosti má čtyři stálé expozice věnované užitému umění, přírodě Liberecka, mechanickým hudebním automatům a uměleckému plakátu. Depozitáře muzea ukrývají přes 700 tisíc sbírkových předmětů, mimo jiné druhou největší sbírku orientálních koberců v zemi. Už před dvěma lety bylo muzeum kvůli opravám pět měsíců zavřené.

Autoři | Foto František Stein

Štítky muzeum, rekonstrukce, Severočeské muzeum v Liberci, projekt, Hana Maierová, Jiří Křížek, Starostové pro Liberecký kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum se kvůli rekonstrukci možná na dva roky uzavře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.