Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Co lžeš, pokřikovali obyvatelé Chrastavy. Na ministryni Valachové nenechali "nit suchou"

Napjatá atmosféra, pokřikování, narážky a nekonečné napomínání veřejnosti. Tak nějak by se dalo ve zkratce popsat úterní mimořádné jednání chrastavského zastupitelstva, které mělo na programu jediný bod – zrušení výchovného ústavu na území města. Vyhroceného jednání se zúčastnili nejen zastupitelé města společně se starostou Michaelem Canovem (SLK), ale také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s dalšími zástupci ministerstva a také bývalá a současná ředitelka.

Celé jednání, které začalo v pět hodin odpoledne v malé jednací síni městského úřadu v Chrastavě, se neslo ve vyhrocené atmosféře. „Vem si je domů!“ nebo „Lžeš!“ pokřikovali po ministryni od samého začátku místní. Ti jsou od medializování kauzy na straně bývalého vedení výchovného ústavu, který ještě donedávna vedla Markéta Sochorová. Ta ale na základě kritiky ombudsmanky a ministerstva rezignovala na konci května a od té doby vede ústav pověřená Soňa Cpinová. Právě změny, které nová ředitelka zavedla, se místním nelíbí. Po zmírnění režimu se obyvatelé Chrastavy podle svých slov bojí o své bezpečí.

Zapsali jste se černým písmem i do dějin města, říká starosta

"Dehonestovali a zničili jste práci generace pedagogických a nepedagogických pracovníků chrastavského ústavu a nesmazatelně se tak zapsali černým písmem i do dějin města," pronesl při své řeči starosta města směrem k ministryni.

Ministryně školství se minulý týden rozhodla vyhrocenou situaci ve městě vyřešit zrušením výchovného ústavu, který od nové školního roku skončí. V Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou. Vyhrocení situace považuje ministryně za zbytečné, klade ho za vinu bývalé ředitelce Sochorové. Ve městě si naopak myslí, že vše rozpoutala Valachová.

„Změny, které se po mém odchodu odehrály, vedou k tomu, že někteří chlapci odmítají ráno vstávat a my jim pak ještě za odměnu nosíme snídani do postele, odmítají chodit do třídy nebo na výchovnou skupinu a chodí si bez dozoru po budově. Aby se nerozčilovali, dostanou od paní ředitelky stovku na sušenky a aby byl klid, dostanou i dovolenku, i když jsou těsně po útěku,“ nenechala na nové ředitelce nit suchou bývalá ředitelka Markéta Sochorová. Za svůj půlhodinový proslov sklidila v zaplněné jednací síni bouřlivý potlesk od obyvatel města i zastupitelů. To se ovšem nedá říci o nové ředitelce Soně Cpinové, která se omezila na čtvrt hodiny a to i včetně napomínání veřejnosti starostou. „Nepochybuji o tom, že chrastavský výchovný ústav pracoval s dětmi s dobrým úmyslem, ale cesta do pekla je dlážděna samými dobrými úmysly,“ řekla Cpinová, za což si vysloužila hlasitou kritiku.

PSALI JSME: Nečekané rozhodnutí. Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen

Zájem veřejnosti o sledování jednání byl dokonce tak velký, že kdo se nedostal do místnosti, sledoval mimořádné zastupitelstvo otevřenými okny z náměstí.

Ministryně Valachová v úterý několikrát zopakovala, že jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodla ústav zrušit, je vysoký počet chovanců na útěku. Zatímco v jiných ústavech je takový počet v jednotkách procent, v Chrastavě je podle ní dlouhodobě na útěku každý třetí chovanec. "V ostatních zařízeních neexistuje taková útěkovost ani bodový systém, který zde platil,“ shrnula Kateřina Valachová. Na základě bodového systému, v němž byla výrazně vyšší šance získat negativní hodnocení, byly v Chrastavě chlapcům podle ní omezovány vycházky i kontakt s rodinou. Řídilo se tím také pořadí při výdeji jídla nebo možnost přidávání. 

V minulosti byly do ústavu umisťované děti, které užívaly drogy nebo páchaly trestnou činnost, včetně násilné. Podle aktuálního zjištění ministerstva práce a sociálních věcí tam drtivá většina umístěných chlapců nepatří. Pouze tři mladiství měli nařízenou ochrannou výchovu, kterou soud může nařídit po spáchání trestného činu. 

Foto Bezedný Frank

Štítky Kateřina Valachová, Chrastava, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Co lžeš, pokřikovali obyvatelé Chrastavy. Na ministryni Valachové nenechali "nit suchou"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.