Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zhoršenou kvalitu vody mají i na Hamerském jezeře

Hygienici v Libereckém kraji stále nedoporučují koupání na přírodním koupališti v Českém Dubu na Liberecku, kde byly při měření před 14 dny překročeny limity pro ukazatele fekálního znečištění. Jeho příčina se zjišťuje. Zhoršená kvalita vody je na dalších třech místech, z toho nově na Hamerském jezeře na Českolipsku. Vyplývá to z údajů uvedených na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

V Hamerském jezeře je podle hygieniků snížená průhlednost a ve zvýšené míře se objevily sinice. "Sníženou průhlednost máme na jaře vždycky, když vykvetou borovice. Limit u sinic jsme překročili těsně," uvedl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. Od posledního měření se podle něj kvalita vody zlepšila. "Vizuálně je to výrazně lepší," dodal.

Zhoršená kvalita vody je i v Máchově jezeře u Doks na Českolipsku a v přírodním koupališti v Chrastavě u Liberce. Lidé by se tam měli po koupání osprchovat. Zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních obtíží je hlavně u alergiků, těhotných žen nebo dětí.

Mírně zhoršená kvalita vody je na dalších třech místech v kraji, a to v přehradě Harcov v Liberci, koupališti v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji.

Současné počasí je ideální ke koupání. Podle meteorologů by dnes měly teploty na severovýchodě Čech překročit 30 stupňů, v pátek by mělo být až 36 stupňů. Sezonu proto v tomto týdnu zahájila i některá dosud uzavřená koupaliště, například v Lomnici nad Popelkou v Českém ráji. Jednou z nejviditelnějších změn v areálu je nové dětské hřiště.

Autoři

Štítky jezero, Liberecký kraj, koupání, Liberec, okres Česká Lípa, Krajská hygienická stanice, Český Dub, Milan Dvořák, Hamr na Jezeře, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhoršenou kvalitu vody mají i na Hamerském jezeře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.