Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec pozemky na letišti zřejmě prodá kraji za necelé čtyři miliony

Liberec zřejmě prodá Libereckému kraji za 3,7 milionu korun část pozemků na letišti. Kraj je potřebuje pro rozvoj své záchranné služby. Transakci schválili liberečtí zastupitelé, stejný krok musí učinit ještě krajské zastupitelstvo. "Je to cena podle znaleckého posudku," uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO).

Kraj o pozemky usiluje delší dobu, s městem se ale dlouho nedokázal domluvit na ceně. Původně kraj za 4000 metrů čtverečních nabízel dva miliony korun, jenže městští zastupitelé pozemky nechtěli prodat pod cenou. Obávali se toho, že by je mohla stíhat policie, jako se to stalo 23 libereckým zastupitelům za prodej dvou parcel z roku 2007 soukromým majitelům. Městu tím podle obžaloby způsobili škodu 2,5 milionu, za což je soud zatím nepravomocně potrestal tříměsíční podmínkou.

Neúspěchem u letištních pozemků skončilo i jednání o směně. Podle náměstkyně hejtmana Lenky Kadlecové (ČSSD) má schválená varianta velkou šanci k přijetí i na kraji. Domluvil se na ní hejtman s primátorem. "Hovořili jsme o tom v pondělí na poradě radních. Pan hejtman dostal mandát to znovu projednat s panem primátorem, což se stalo," řekla dnes novinářům Batthyány.

Kraj má pozemky pro záchrannou službu zatím od města pronajaté, je tam letecká základna a výjezdové stanoviště. Kraj by měl v rámci transakce získat nejen pozemky pod základnou, ale i v jejím sousedství. To umožní rozvoj základny. Kraj potřebuje postavit hlavně garáže pro další výjezdovou skupinu. Záchranáři se chystají opustit vilu v Klostermannově ulici v centru Liberce, která je ve špatném stavu.

Liberečtí zastupitelé schválili ve prospěch kraje také prodej pozemků v dolním centru za 2,6 milionu korun. Jde o zanedbanou plochu mezi Domem kultury a budovou krajského úřadu, kterou město s krajem spoluvlastní. Zpustlá plocha dosud sloužila hlavně ke zkracování cesty, prostor poskytoval také útočiště vandalům a bezdomovcům. Kraj chce plochu přeměnit na park, vytvořit tam klidovou zónu přírodního charakteru. I tuto transakci musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Autoři | Foto František Stein

Štítky pozemek, Liberec, primátor, Tibor Batthyány, ANO 2011, Liberecký kraj, ČSSD, letiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec pozemky na letišti zřejmě prodá kraji za necelé čtyři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.