Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jablonec zaměstná od července víc lidí ve veřejných pracích

Jablonec nad Nisou zaměstná od července víc lidí ve veřejně prospěšných pracích. Počet nezaměstnaných pracujících pro jabloneckou radnici by se měl ze 110 lidí zvýšit o deset. Vzniknout má ženský tým, tvořený hlavně z žen, které dosud pro město vykonávaly práci dobrovolně prostřednictvím veřejné služby. Od července je radnice zaměstná, řekl tajemník magistrátu Marek Řeháček. Desetičlenný tým podle něj dostane za úkol lehčí práce, jako je pletí chodníků, péče o zeleň nebo úklid toalet na jablonecké přehradě.

Nezaměstnaní pracují pro jabloneckou radnici od roku 2006, kdy město zaměstnalo ve veřejně prospěšných pracích prvních 11 lidí. "Lidé na veřejně prospěšných pracích jsou řádní pracovníci, zařazení přímo do magistrátu, pobírají minimální mzdu, kterou z větší části platí úřad práce, zhruba dva miliony ročně doplácí Jablonec. Mají všechny výhody jako zaměstnanci úřadu včetně stravenek," uvedl Řeháček.

Radnice podle něj nezaměstnané využívá zejména při úklidových pracích ve městě, při údržbě zeleně, v současné době třeba natírají ploty a zábradlí. Radnice je podle Řeháčka s pracovníky, kteří vykonávají veřejně prospěšné práce, spokojena. Za rok odvedou práci, za kterou by Jablonec musel zaplatit kolem deseti milionů korun. "Samozřejmě je potřeba k tomu přistupovat tak, že v řadě případů se jedná o lidi, kteří buď nebyli nikdy zaměstnáni, nebo už dlouhou dobu byli v evidenci úřadu práce. V některých případech jde i o lidi s různými handicapy, ať už zdravotními nebo sociálními. Je to určitá forma jakési chráněné dílny," uvedl tajemník. Jen malé části z těchto lidí se podaří najít stálé zaměstnání, v továrnách většinou nevydrží.

Veřejné práce pomáhají snižovat nezaměstnanost nejen na Jablonecku, ale v celém kraji. Přestože uchazečů o práci v evidenci úřadů díky rostoucí ekonomice výrazně ubývá, stále jsou tam stovky lidí, kteří hledají uplatnění jen s obtížemi. "Vydrží v práci týden dva a pak prostě nepřijdou," uvedll Řeháček. Na konci května bylo v celém kraji bez práce téměř 17 100 lidí a míra nezaměstnanosti klesla na 5,5 procenta. Ve veřejných pracích bylo v kraji zaměstnáno 1264 lidí, z toho 224 na Jablonecku.

Autoři | Foto MUCL

Štítky Jablonec nad Nisou, radnice, Marek Řeháček, Úřad práce České republiky, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zaměstná od července víc lidí ve veřejných pracích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.