Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neptunova kašna před radnicí je mimo provoz

Neptunova kašna před libereckou radnicí je mimo provoz a kvůli závadě na elektroinstalaci nejspíš v nejbližších dnech ani fungovat nebude. Oprava si vyžádá získání atypické součástky, kterou není možné ihned objednat ani není běžně k sehnání. Kvůli závadě byla kašna mimo provoz už před dvěma lety.

Město v současnosti spravuje Neptunovu kašnu a čtyři fontány, které jsou umístěny před Plazou, v Lidových Sadech, v Jánské ulici před Domem kultury a na sídlišti Dobiášova. Dále se město stará o sedm pítek v centru Liberce a na sídlišti Dobiášova. V celoročním provozu je však jen Neptunova kašna, která je v zimě vyhřívána.

Původní kamenná kašna se sochou Neptuna stála na náměstí od roku 1823. Zhotovil ji Albert Linke z Jitravy, který po vzoru barokních kašen 17. a 18. století vytvořil ve středu bazénu figurální kompozici s námětem Neptuna, opírajícího se o trojzubec a stojícího na delfínovi, z jehož tlamy prýštila voda. V roce 1929 byla Neptunova kašna na náměstí nahrazena další novou kašnou s postavou Prométhea a Neptun byl přemístěn na Nerudovo náměstí. Odtud putoval před několika lety zrestaurovaný originál do Severočeského muzea. Kašna na náměstí Dr. Edvarda Beneše je jeho věrnou kopií. 

Foto Zuzana Minstrová

Štítky kašna, Liberec, Edvard Beneš, Severočeské muzeum v Liberci, Jítrava, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neptunova kašna před radnicí je mimo provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.