Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vesnicí roku v Libereckém kraji se stal Prysk

Vesnicí roku v Libereckém kraji se stal Prysk na Českolipsku. Malebná obec se 450 stálými obyvateli v Lužických horách je oblíbenou rekreační oblastí. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí. Na výbornou ohodnotila fungování školy, spolků a využití turistického potenciálu obce, řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

V Libereckém kraji se do 22. ročníku soutěže přihlásilo 17 obcí, šest jich soutěžilo o prestižní titul Vesnice roku 2016. Prysk není v soutěži nováčkem. "Už v roce 2005 jsme získali zelenou stuhu za péči o zeleň a v minulých letech bílou stuhu za činnost mládeže a modrou stuhu za společenský život a teď tu zlatou," řekl dnes starosta Prysku Jan Sviták. Jak obec naloží s milionem korun, který je součástí ocenění, zatím podle něj není rozhodnuto. "Možná bychom ty peníze mohli použít na víceúčelové sportovní hřiště, které nám zatím chybí," řekl.

Prysk je dlouhý zhruba šest kilometrů a tvoří ho tři vesnice - Dolní Prysk, Horní Prysk a Vesnička. Obec má 450 stálých obyvatel a ještě o něco víc je podle Svitáka chalupářů. I když se na ně v minulosti místní dívali trochu skrz prsty, v posledních letech se podle starosty situace změnila. "Do života v obci se snažíme zapojit všechny a opravdu to funguje," řekl starosta. Prysk je vyhlášený bohatým kulturním a společenským životem, každoročně se v obci koná letní pásmo akcí Léto s Pryskem, které pořádají spolky ve spolupráci se Sdružením na záchranu kostela sv. Petra a Pavla.

Soutěž Vesnice roku vyhlásil poprvé roku 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR, od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se připojilo ministerstvo zemědělství. Vedle zlaté stuhy se udělují i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život získala letos v Libereckém kraji obec Kruh na Semilsku, bílou stuhu za činnost mládeže Dlouhý Most na Liberecku. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do Svijan na Liberecku a zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí získaly Tatobity na Semilsku. Slavnostní vyhlášení bude 10. srpna v Prysku.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Prysk, stuha, okres Česká Lípa, Lužické hory, soutěž, Jan Sviták, okres Semily, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku v Libereckém kraji se stal Prysk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.