Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tábory nejsou jen pro děti, v Libereckém kraji je mají i senioři

Letní tábory nemusí být jen pro děti, v Libereckém kraji na ně už třetí rok jezdí i aktivní senioři z Frýdlantu, Jablonce a Liberce. Pět desítek důchodců od 69 do 80 let tráví tento týden v rekreačním středisku Ráj nedaleko Komárovského rybníka na Mladoboleslavsku. Pobyt, na němž nechybí ranní budíček, rozcvička ani táborová hra, pro ně připravilo Komunitní středisko Kontakt v Liberci ve spolupráci s frýdlantskou radnicí a jabloneckým Centrem sociálních služeb.

Loni se senioři na táboře vrátili do středověku, letošním tématem jsou olympijské hry. "My jsme letos rozbili veškerou teorii o olympijských hrách. Získali jsme několik fénických destiček vyťukaných ve skále a zjistili jsme, že olympiáda vznikla z nudy. Ne teda na nudapláži, ale z nudy olympijských bohů. Ti chtěli, aby je lidé, ti malí červíčci pod Olympem, bavili. Tak je úkolovali, a protože byli krkaví, tak jim nechtěli dávat zlato a odměňovali je bobkovým listem," popsal téma letošního tábora jeden z vedoucích, v civilu starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

I v táborové hře jsou odměnou vavřínové listy, o které ale mohou důchodci také přijít. "Třeba za pozdní příchod, nadbytečné žvanění nebo nedodržování pravidel," vysvětlil Ramzer, který má s tábory dlouholeté zkušenosti. Léta jezdil jako vedoucí na ty dětské. "Tenhle tábor se od těch dětských liší jen v tom, že nemusíme večer hlídat a nemusíme riskovat, že se nás z tábora vrátí víc," poznamenal s nadsázkou. Neboduje se ani pořádek v chatkách. "Museli bychom si nejdřív zamést před vlastním prahem," přiznal.

Senioři jsou programem nadšeni. "Jsem tu poprvé a jsem moc spokojená, už jsme se rozdělili do týmů. Jsme Féničané a máme i hymnu," pochvalovala si pobyt paní Eva. Senioři se rozdělili do pěti družstev - pěti národů a každé má barvu jednoho z olympijských kruhů. Dnes dopoledne závodili v bazénu a pak házeli na koš, odpoledne je čekal turnaj v minigolfu a pétanque. Jejich pobyt ale není jen sportovní. "Na programu jsou i nejrůznější rukodělné aktivity a kvízy, které trénují paměť," řekla hlavní vedoucí tábora Marie Matějíčková.

Třicetiletou zkušenost z dětských táborů má zdravotnice Lenka Žáková. "Zas tak moc se to neliší, chovají se podobně, i senioři frflají, když se jim něco nelíbí, jen to dělají nahlas a děti většinou potichu," poznamenala. Mnohem víc než v případě dětských táborů se podle ní ale sleduje zdravotní stav účastníků. Už v přihlášce vyplňují své zdravotní problémy i léky, které pravidelně berou. "Je pravda, že tu mám pocit takové větší nejistoty, i v noci hůř spím. Vědí, že v případě zhoršení zdravotního stavu mají přijít hned a nečekat do rána," dodala zdravotnice.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, olympijské hry, Liberec, dětský tábor, Frýdlant, okres Mladá Boleslav, Jablonec, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábory nejsou jen pro děti, v Libereckém kraji je mají i senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.