Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plánujete návštěvu koupaliště? Kvalita vody zůstává stále dobrá

Kvalita vody na koupalištích v Libereckém kraji zůstává dobrá. Mírně zhoršená je voda v Máchově jezeře a také v Chrastavě. Lidé by se měli po koupání osprchovat, doporučují hygienici. Zdravotní potíže tam hrozí hlavně alergikům, těhotným ženám nebo dětem. Mírně zhoršená kvalita vody je také v přehradě Harcov v Liberci, koupališti v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a v rybníku Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji. Většinou jde ale jen o zakalení vody.

Po bouřce a přívalovém dešti, který před týdnem zasáhl Liberecko, museli v Hejnicích vypustit a vyčistit koupaliště. Na dně byly tři centimetry bahna, které museli hasiči vypláchnout. Kvůli slabému přítoku koupaliště o obsahu téměř 5000 metrů krychlových znovu napouštěli téměř týden. "Koupaliště už je napuštěné, hygienici také odebrali první vzorky, výsledky ale nemáme. Je ale chladno, a tak se stejně nikdo nekoupe," řekl dnes starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Další bouřky a silné deště, které v minulých dnech kraj zasáhly, už podle něj vodu neznečistily.

Navzdory dešťům se udržela i kvalita vody v Českém Dubu a Hamerském jezeře. V Českém Dubu se počátkem června objevilo ve vodě fekální znečištění, podobný problém tam zaznamenali poprvé za posledních 11 let. Příčina se podle starosty města Jiřího Milera nezjistila. "Zřejmě při dešti se z přítoku dostalo na koupaliště něco nežádoucího," řekl. Několik posledních rozborů ale potvrdilo, že voda je zcela čistá a opět vhodná ke koupání.

Ve vodě Hamerského jezera se zase v polovině června přemnožily toxické sinice a zhoršená byla i průhlednost. "Sníženou průhlednost máme na jaře vždycky, když vykvetou borovice. Limit u sinic jsme překročili těsně," řekl starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák. Poslední dvě měření ale potvrdila, že i voda v Hamerském jezeře je opět dobrá a koupajícím žádné nebezpečí nehrozí.

Autoři

Štítky koupaliště, Liberecký kraj, Liberec, Chrastava, Nové Město pod Smrkem, Český ráj, Máchovo jezero, Bažantník, jezero, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánujete návštěvu koupaliště? Kvalita vody zůstává stále dobrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.