Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Simonův betlém ve Frýdlantu je po červnové bouřce opět v provozu

Simonův betlém ve Frýdlantu je opět v provozu. Uzavřený byl pro veřejnost od 17. června, kdy Frýdlantsko zasáhla silná bouřka. Kanalizace nestíhala vodu pobrat a zatopena byla řada ulic. Vlhkost tehdy poškodila i mechanismus provázků, které pohánějí postavičky. Betlém bylo nutné vysušit a opravit. Teď už je opět v provozu. Betlém je přes prázdniny otevřen každý den s výjimkou pondělí od 10:00 do 17:00 s půlhodinovou polední přestávkou.

Betlém patří k nejcennějším památkám Frýdlantu. Vyrobil ho z papíru a dřeva místní rodák Gustav Simon. Pracoval na něm od konce 19. století asi 60 let. Scéna o rozměrech čtyři krát dva metry vyplňuje celou šířku hlavní světnice roubeného domu. Obsahuje 130 pohyblivých a 50 statických figurek. Před několika lety prošel betlém rukama restaurátorů, opravili figurky i provázkový mechanismus, který betlém uvádí do pohybu. Jeho srdcem je závaží, které se vytahuje klikou a pomalu klesá dolů, betlém udrží deset minut v pohybu. Veřejnosti je betlém přístupný od listopadu 2012.

Bouře v červnu zasáhla v Libereckém kraji hlavně Liberecko a Českolipsko, nejvíc postižená ale byla právě frýdlantská oblast. Ve Frýdlantu za několik hodin spadlo 70 milimetrů srážek. Popadané stromy zastavily provoz na dvou tratích, bez elektřiny byly stovky domácností. "Kanalizace nestíhala vodu odvádět. Zatopeno bylo několik ulic města, hasiči zasahovali například v ulicích Zahradní, ČSA, Raisova, Míru, Husova a na náměstí T. G. Masaryka. Zasažen byl i areál firmy TRW v Žitavské ulici, voda zaplavila fotbalové hřiště a řadu sklepů," řekla mluvčí města Martina Petrášková. Na odstranění škod v ulicích, kam voda spláchla štěrk a poškodila i poklopy kanalizace, se pracovalo několik dní.

Autoři | Foto město Frýdlant

Štítky Gustav Simon, Frýdlant, Frýdlantsko, Tomáš Garrigue Masaryk, Liberecký kraj, České aerolinie, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simonův betlém ve Frýdlantu je po červnové bouřce opět v provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.